Kultúrák találkozása

Ez a mottója a szinte a világ minden táját érintő cserediákprogramnak. Kaposvárra is egyre többen érkeznek.

Törökország, Olaszország és Magyarország. Három kultúra diákjai beszélgetnek egy közös nyelven. Kaposvárra rengeteg küldöldi cserediák érkezik egész évben. Aleyna először édesapját látogatta meg Budapesten, majd Kaposváron töltött 10 hónapot. Ez idő alatt folyékonyan megtanult angolul.

– Igazából magyarul nehezebb mint angolul, a nyelvtan nagyon nehéz. De igazából szerintem legnehezebb írni – mondta Öztürken Aleyna.

A diákokat családoknál szállásolják el, akik szinte gyermekükként kezelik őket. A legtöbb családban ilyenkor azok is megtanulnak angolulul, akik eddig nem tudtak. Szerintük ez a legnagyobb előnye a befogadásnak.

Magyarországról pedig tucatjával mennek világot látni a cserediákok. A legtöbben Törökországba, Franciaországba és Angliába mennek, de vannak olyanok is, akik most Mexikóban töltik a nyarat.

– Kimennek a korosztályuknak megfelelően és visszajönnek már felnőttként, nagyon sok mindent megélnek ott kint, azt tapasztaljuk hogy sokkal könnyebben tanulnak, sokkal jobb eredményeket érnek el miután visszajönnek, mint amikor kimennek, és nagyon sokan két nyelvvel jönnek haza tehát angolul felsőfokon beszélnek és általábban az adott ország nyelvét is egy erős középfokon – foglalta össze a AFS Magyarország körzetelnöke, Sárközy Andrea.
A cserediáknak úgyszólván bárki jelentkezhet az interneten keresztül, befogadócsaládot pedig folyamatosan, egész évben keresnek a programszervezők.

Forrás: kapos.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here