Ilyen az élet Szombathelyen törökországi Erasmus-hallgatók szemével

Lassan egy hónapja már, hogy az ELTE Savaria Egyetemi Központ távoli országokból érkezett hallgatókkal gazdagodott. Az Erasmus-program mellett az idei évtől már az angol nyelvű duális gépészmérnök-képzés is csábítja Szombathelyre a külföldi hallgatókat. Cikkünkben három Törökországból érkezett hallgatóval beszélgetünk.

A három török származású lány éppen az angol nyelvgyakorlat kurzusról távozik, amikor beszédbe elegyedek velük. Jó kedvük van: aznap ez volt az utolsó órájuk. A kollégiumig kísérem őket, közben pedig csacsogunk mindenféléről: Burcu, Ezgi és Hicran mesél eddigi tapasztalatairól, vágyairól, a barátságokról és az angol órákról.

Egyszerű volt az utazás előtt az ügyintézés?

Hicran: Igen, nagyon kedves és segítőkész volt mind az otthoni, mind a magyar koordinátorunk, Réka. Mindent elintéztek nekünk, az utazástól kezdve, egészen a kollégiumig. Nagy szerencsénk volt. Van egy barátom, aki Törökország más részén lakik, mint mi. Ő is szeretett volna Erasmusra jelentkezni, de az ő koordinátora nem volt partner ebben, mindent magának kellett volna csinálni, így ő inkább feladta.

Hogyan viszonyulnak hozzátok a magyar emberek?

Burcu: Egy kicsit félelemmel tekintenek ránk, mintha meg akarnánk enni őket, de vannak közöttük nagyon barátságosak is. Szerintem a gépészmérnök hallgatók sokkal nyitottabbak, könnyedén tudunk velük beszélgetni. Az angolszakosok kicsit hidegek, nem igazán keresik a társaságunkat. Talán szeretnének beszélgetni velünk, csak nem tudják hogyan. Ezt nagyon sajnáljuk, mert mi nagyon szeretnénk ismerkedni mindenkivel. Szeretnénk sokat gyakorolni az angol nyelvet, hiszen ezért is vagyunk itt.

Hicran: Szerintem a szaktársaink napról napra egyre barátságosabbak lesznek, hiszen az első hetekben senki sem nyit úgy igazán a többiek felé, de ez teljesen normális.

Mi volt a legfurcsább számotokra Magyarországon?

Hicran: Az első héten az ételek voltak a legfurcsábbak, de mostanra már megszoktuk az új ízeket. Még nem volt alkalmunk megkóstolni a gulyáslevest, de mielőtt hazamegyünk, egyszer mindenképp szeretnénk enni.

Ismertek már magyar szavakat?

Burcu, Ezgi és Hicran egyszerre: Köszönöm, sziasztok, gyere, pálinka és jó éjszakát!

Folytatás

Forrás: elteonline.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here