Csíkvár török kapcsolata Kirklareli-Kavaklival

A magyarországi, Fejér megyei Szabadbattyán partnertelepülési szerződést írt alá a törökországi Kirklareli-Kavakli településsel. A két nagyközség most szentesített megállapodása egy csaknem másfél évtizedes kapcsolat eredményeként született meg.

Mikor és hogyan kezdődött a falu török kapcsolata? – kérdeztük Polyák István polgármestertől.

– A magyar és török kapcsolatok csaknem másfél évtizedes múltra tekintenek vissza. Szabadbattyán 15–16. századi műemléke, a török nevet viselő Kula torony (kule, kulesi török eredetű szó, tornyot jelent – a szerk.) adta a kapcsolatfelvétel alapját. A 2004-ben kezdődő hagyományőrző várjátékokon már évről évre köszöntöttünk török vendégeket, és ez a kulturális, turisztikai folyamat mára a gazdasági kapcsolatok megteremtésének szintjéig jutott el.

– Kavaklival már korábbi az ismeretség.

– A helységgel 2009-ben kerültünk először kapcsolatba, és már az akkori településvezetés kezdeményezte az együttműködés alapjainak rögzítését, megerősítését. A szorosabb kapcsolat kialakításának feltételeit azonban a múlt évben sikerült megteremteni. Ebben kiemelkedő szerepet töltött be Osman Sahbaz, a Magyar Köztársaság tiszteletbeli konzulja, a Török–Magyar Üzletemberek Egyesületének alapító elnöke, aki településünk régi barátja és a Szabadbattyánért cím birtokosa.

– Miként alakultak a további esztendők

Folytatás

Forrás: www.feol.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here