A török önkéntest csupa pozitív benyomás érte Nógrádban

A Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetsége egy pályázat jóvoltából nemrég Törökországból fogadott önkéntest, aki elsősorban a programba bevont mintegy száz hátrányos helyzetű nógrádi fiatal kompetenciáinak fejlesztésben nyújt segítő kezet a szövetségnek. Umut Mert Zontult eddig csupa pozitív benyomás érte az itt töltött egy hónap alatt.
A Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetsége (NMCKKSZSZ) kiemelten támogatja a nógrádi gyermekek azon célját, hogy minél magasabb arányban kerüljenek érettségit adó középiskolába, vagy végezzenek el hiányszakmákat, amivel könnyebben találnak állást a munkaerőpiacon. Jelenleg több mint kétszáz gyermekkel dolgoznak együtt, akiknek mintegy 70 százaléka halmozottan hátrányos helyzetű.

Fő célkitűzésünk a szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek, és a fiatalok iskolán kívüli oktatási és szabadidős lehetőségeinek a segítése. Immár 17 éve tanoda típusú programot vezetünk Bátonyterenyén, amelynek 2017-től Kisterenyén működik a központja. Emellett Mátraverebélyben és Lucfalván is elkezdtük egy tanodahálózat működtetését, ahol együttes erővel próbálunk sikereket elérni a gyermekek társadalmi mobilizációja érdekében – mondta Somoskői Tamás, az NMCKKSZSZ projekt koordinátora.

Hozzátette: a szervezet folyamatosan pályázik annak érdekében, hogy a tanodaprogram működését biztosítsa, és lehetőséget adjon a kistérségben élőknek a tehetséggondozásra.
Egy Erasmus-program jóvoltából pedig nemrég Törökországból érkezett önkéntes megyénkbe, aki többek között a projektbe bevont mintegy száz hátrányos helyzetű lucfalvai, mátraverebélyi és bátonyterenyei fiatal angol nyelvi fejlesztésben nyújt segítséget.
– Az angol nyelvi kompetenciák fejlesztésén túl a szociális, digitális és művészeti foglalkozásokba is bevonjuk önkéntesünket, amelyek során a diákok játszva tanulhatnak. Az iskolák utáni fejlesztőórák segítik a roma és a nem roma tanulók együttműködését, valamint a hiányzó társadalmi kapcsolat kiépítését is – emelte ki Somoskői Tamás. A programmal a határon átnyúló barátságok és az európai szervezetek egymás közötti kapcsolatai is erősödnek.

Cikk folytatása>>>

forrás: nool.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here