Zero Waste projekt Törökországban

A Zero Waste program két évvel ezelőtt indult Törökországban. A projekt fő célja a környezet megtisztítása a hulladékoktól. Törökország ezzel azt szeretné elérni, hogy 2023-ra 35%-kal növekedjen az újrahasznosítási ráta.

A Zero Waste Projekt, mely egy hulladékgazdálkodási filozófia, az erőforrások leghatékonyabb felhasználást jelenti, célja, hogy ne keletkezzen hulladék, vagy ha ez nem megoldható, akkor is csak minimális mennyiségben. A „zero waste” kifejezés szó szerint azt jelenti, hogy nulla hulladék, a cél tehát az újrahasznosításnál is hatékonyabb megoldások keresése.

A Törökországban 2017 óta működő Zero Waste programmal azt szeretnék elérni, hogy korlátozott számban keletkezzen hulladék (műanyag, papír, üveg, ruházat és fém) és ami mégis létrejön, azt megpróbálják újrahasznosítani.

Törökország egy hatalmas ország, lakossága közel 80 millió fő, így nem csoda, hogy mind lakossági, mind ipari hulladékból rengeteg keletkezik. Az elmúlt években egyre többet hallani a világ minden táján, hogy az emberiség legfőbb feladata a környezet védelme, mert az éghajlatváltozás, az erdők kiirtása, a vizek szennyezettsége miatt komoly veszélyben van a Föld ökoszisztémája. Az olyan kampányok, mint Törökországban a Zero Waste Projekt, elősegítik a hulladékok ártalmatlanná tételét és lehetővé teszik az újrahasznosításukat.

A török Környezetvédelmi és Várostervezési Minisztérium szerint Törökországban jelenleg több mint 600 engedélyezett újrahasznosító létesítmény van. Egy 2017-ben elfogadott törvény pedig előírja a török csomagolóanyag-gyártóknak, hogy termékeiket újrahasznosított anyagokból készítsék el, így csökken a hulladékok mennyisége.

Törökország kisebb és nagyobb városaiban, az üdülőövezetekben több helyen is elhelyeztek már szelektív hulladékgyűjtő tartályokat. Turisztikai látványosságoknál, iskolánál vagy parkban járunk, több helyen is láthatók ezek a hulladéktárolók a hagyományos szemeteskukák mellett. Isztambulban és a népszerű üdülőhelyeken, mint Fethiye, Bodrum vagy Antalya, működnek olyan projektek, amelyek keretében a helyi közösségek az utcák és a strandok tisztán tartásának fontosságáról kaphatnak információkat.

Az elmúlt években Törökország iskolái és települései több olyan versenyt is rendeztek, amelyben arra ösztönözték a gyerekeket, hogy kreatív megoldást találjanak a hulladékok újrahasznosítására. Azért a fiatalokat célozták meg, mert ők a jövő generációja, és ha már most foglalkoznak az újrahasznosítás gondolatával, később, felnőtt korukban is nagyobb eséllyel figyelnek erre, mint a középkorú és idősebb generáció.

Isztambul Város Önkormányzata például két mobiltelefonos játékot is fejlesztett kisgyerekek számára, melyek segítségével szeretnék őket megtanítani az újrahasznosítás és a hulladékgazdálkodás fontosságára.

Ezek a játékok a tanulás mellett szórakoztatóak is. Az egyik játékban a gyerekeknek csoportosítaniuk kell a hulladékot (üveg, műanyag, papír és fém), majd az így szétválogatott szemetet a megfelelő kukába kell beletenniük. A másik alkalmazás főszereplője a „Hulladékvadász”, a történet pedig Isztambul különböző kerületeiben játszódik. A játékosoknak az a feladatuk, hogy segítsenek a Hulladékvadásznak megtisztítani Isztambul utcáit a szeméttől, és figyelmeztessék a szemetelőket.

Az újrahasznosítási arány az Európai Unió országaiban 46%, míg Törökországban csak 13%. A programmal az az ország célja, hogy 2023-ra náluk is legalább 35% legyen.

Legutóbb Törökország keleti részén, Bitlisben csatlakozott hölgyek egy csoportja ehhez a kezdeményezéshez, hogy a Van-tó környékén gyűjtsék össze a szemetet. A hölgyek – kiegészülve néhány férfival – nem csak a tó partját, hanem a környező utakat és parkokat is megtisztították a hulladékoktól.

Június elején a Zero Waste program egy új ága is megjelent Törökországban, ez a Zero Waste Blue, melynek célja, hogy megóvják a tengereket és a vízkészletet. A projekt keretében országos kampányt indítottak a törökök, hogy felhívják a figyelmet arra, mennyire fontos a tengerek és a tengerpartok tisztán tartása.

Forrás: Daily Sabah, Turkey Homes

Kollár Kata – Türkinfo


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here