Várható-e új külpolitika a török ellenzék győzelme esetén?

Kép forrása: www.pxfuel.com

Erdogan elnök pártját egy igen sokszínű hatpárti koalíció hívta ki, mely aligha folytatna automatikusan az európai fősodorhoz idomuló külpolitikát.

Recep Tayyip Erdogan török elnök sokaknak a bögyében van az Európai Unióban és az Egyesült Államokban. A Törökországot gyakorlatilag 2002 óta irányító politikus nyugatellenes szólamaival, konfrontatív külpolitikájával, Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz vagy éppen Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz fűződő személyes viszonyával, valamint legújabban a svéd NATO-csatlakozás elhúzásával sok rossz pontot szerzett Brüsszelben, Washingtonban és más nyugati fővárosokban. Éppen ezért rengetegen szurkolnak annak a nagyon is reális lehetőségnek, hogy a vasárnapi választáson Erdogan és a mögötte álló Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elbukjon, és a vele szemben felálló Nemzeti Szövetség nevű hatpárti ellenzéki koalíció kerüljön hatalomra.

Nem szabad azonban abba a hibába esnünk, hogy ha nem szeretünk egy politikust, akkor automatikusan azt gondoljuk, az ellenzéke mindent sokkal jobban csinálna. Való igaz, hogy Erdogan külpolitikája sok esetben ellentétes volt az európai érdekekkel és értékekkel, és az is igaz, hogy az ellenzék vezetői igyekeznek a nyugati szimpátia reményében az elvárt nyelvezetet megütni. A gyakorlatban azonban érdemes óvatosnak lennünk – a török külpolitika biztosan nem lesz ugyanaz, mint volt, de több jel mutat arra, hogy egy új kormány sem folytatna az európai fősodorhoz idomuló külpolitikát.

A török külpolitikai stratégia nem csak Erdogantól függ.

Folytatás

Forrás: 24.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here