Törökországból indulhat a következő válság

Nehéz megjósolni, mikor éri el a világgazdaságot a következő válság, de néhány eseményre bátran mernék fogadni.

Az egyik az, hogy abban a bizonyos válságban Törökország nyakig benne lesz.

Lehet, hogy a kiváltója lesz, lehet, hogy csak szenvedő alanya, de azt, amit a gazdaságpolitikával jelenleg művelnek a törökök, csak Magyarország tudta megvalósítani még a 2008-as válság kirobbanása előtt.

Törökországban látszólag minden rendben van. A gazdaság idén várhatóan 3-4 százalékkal bővül, a munkanélküliség viszonylag alacsony. Az államadósság 30 százalékos szintje is rekord alacsony, a GDP 30 százalékánál is kisebb. Nincs itt semmi látnivaló – gondolhatnánk.

Valójában azonban van, méghozzá az, hogy az elmúlt évek török növekedése hitelből zajlott, méghozzá dollárhitelből. Kicsit olyan a törököknek a dollárhitel, mint korábban Magyarországon a svájci frank hitel volt. A 2008-as válságot követő időszakban a dollárhitel nagyon olcsóvá vált, a törökök pedig rászoktak erre az olcsó forrásra, akárcsak a magyarok 2008 előtt a frankra (vagy ahogy egyébként a kedvező kamatozású devizahitelekre a lengyelek, a románok és több dél-amerikai ország lakossága is).

Tény, hogy Magyarországhoz képest az államadósság jóval alacsonyabb, ugyanakkor a magánszektor eladósodottsága 15 év alatt négyszereződött, és így eléri a GDP 85 százalékát. Ezzel önnmagában nem lenne baj, hogyha ezt az eladósodottságot a helyi szereplők finanszíroznánk. A helyzet azonban az, hogy a lakosság és a vállalati szektor sem hajlandó megtakarítani, így ezt a hitelmennyiséget egyre nagyobb részben a külföld finanszírozza.

Folytatás >>>

Forrás: index.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here