Török–orosz konfliktus fenyeget Szíriában

A kilencedik éve húzódó szíriai polgárháborúban egészen kiszámíthatatlan, hogy melyik nagyhatalom mikor kivel van.
2015-ben a törökök még kilőttek egy oroszok gépet, aztán 2018-ban már barátságosan felosztották egymás között Szíriát, és a török kormány a leghangosabb amerikai tiltakozás ellenére is orosz légvédelmi rakétákat vett tavaly.
Most viszont Erdogan és Putyin megint háborúval fenyegetik egymást, és a török elnök még Kijevbe is elment, csak hogy bosszantsa az orosz kormányt.
A legyőzött Iszlám Állam hadserege még mindig létezik, és a tavaly őszi bejelentés ellenére az amerikai katonák se mentek el Szíriából.
Sőt, két hete egy kisebb USA őrjáratot orosz segítséggel mentettek ki, hogy egészen bonyolult legyen a valóság a politikai nyilatkozatokhoz képest.

Meglepő hírek #1

A török hadügyminisztérium vasárnap bejelentette, hogy december óta már a tizenhatodik katonájukat ölték meg a szír kormányerők Idlib tartományban, Szíriában. Hétfőn válaszul legalább 50 páncélos járműből álló török katonai konvoj gurult át a török-szír határon.

Az amerikai kormány szíriai ügyekért felelős különmegbízottja török nyelven fejezte ki részvétét az elesett katonák családtagjainak. A török páncélosokra Idlibben a legnagyobb veszélyt az orosz bombázók jelentik.

Alig néhány hónappal ezelőtt az amerikai kormány még azért büntette szankciókkal Törökországot, mert az oroszoktól vásároltak légvédelmi rakétákat. A szír háborúban gyorsan változik, hogy ki kinek a szövetségese.
Meglepő hírek #2

Február 12-én egy észak-kelet szíriai faluban, amit a szír kormányerők ellenőriznek, a helyiek elállták egy amerikai katonai konvoj útját. A lincshangulattól megijedt amerikaiak egy embert megöltek, egyet megsebesítettek, de ennek ellenére is körbevették a járműveiket, patthelyzet alakult ki. A levegőben amerikai bombázók jelentek meg. Végül orosz katonák avatkoztak közbe, akik rávették a helyieket, hogy engedjék elmenni az amerikaiakat, akik a kurdok által ellenőrzött területre vonultak vissza.

Ebben a történetben többek között az is érdekes, hogy 2019 októberi hírek szerint a törökök nyomultak be erre a területre, miután az amerikaiak kivonultak innen, és a kurdokat otthagyták, prédául a török hadseregnek. A szír háborúnak ezen a frontján sem teljesen világos, hogy ki mennyire akar leszámolni az ellenségével.

Folytatás

Forrás: 444.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here