Ramadán koronavírus idején

Forrás: wallpaperflare.com

Évszázadok óta nem volt olyan súlyos világjárvány, mint amit napjainkban tapasztalhatunk, de ennek ellenére az idei ramadán is lehet olyan, mint a többi.

Ramadán idején hajnaltól alkonyatig böjtölnek az emberek. A muszlimoknál ez a 30 nap a családi kapcsolatok és a szeretteikkel együtt töltött idő ünnepe. A ramadán alatt minden este, naplementekor összegyűlnek a hívők a böjtmegtörő vacsorára (iftár) és együtt, nagy társaságban fogyasztják el azt. Úgy tartják, hogy az iftár elfogyasztása közösségben az igazi.

Mindezek miatt felmerülhet bennünk a kérdés: hogyan fogják a ramadánt megtartani a muszlimok idén, az önkéntes karatén, a szociális távolságtartás és világjárvány idején?

Azon emberek számára, akik általában hosszú órákon át dolgoznak, állandóan elfoglaltak, nincs idejük, vagy nem tudnak elég időt szakítani arra, hogy szeretteikkel legyenek, az idei ramadán váratlan lehetőséget nyújt.

A valós helyzet

Tölthetjük a napjainkat azzal, hogy a koronavírussal kapcsolatos híreket böngésszük, de ettől senkinek sem lesz jobb. Ha azon agyalunk, hogy mi lett volna, ha Kínának sikerül a vírust Wuhanban tartani, vagy azon, hogy miért hal meg ennyi ember a világon a koronavírus miatt, az még nem segít rajtunk. Ez a vírus még mindig mindenhol jelen van, és nem tehetünk mást, minthogy továbbra is otthon maradunk, ha tehetjük.

Idén a muszlimok nem tudnak közös iftárokon, közös imádságokon részt venni, vagy egy gyors kávét meginni az esti ezán után, de azért nem kell bánkódniuk. Nézzük, hogyan oldhatják meg ezt a különleges helyzetet.

A hagyományok digitalizálása

Akinek lehetősége van rá, telefonon vagy online is rendelhet ételt, online vásárolhat és a közösségi média segítségével az ismerőseivel, családtagjaival és rokonaival is tudja tartani a kapcsolatot anélkül, hogy kimozdulna otthonról. Ez az ünnepre is igaz. Szervezhetik ezáltal a ramadánt is online.

A technológiai vívmányoknak köszönhetően ami 30 évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt, most már a mindennapok része. A FaceTime, Skype, Discord, WhatsApp, Facebook Messenger, Google Duo és egyéb alkalmazások lehetővé teszik mindenki számára, hogy a kamerát az iftár asztal felé fordítva valós időben együtt vacsorázzon szeretteivel.

A szuhur (ramadán idején a korai reggeli neve) ételeinek vagy az iftárhoz való ételeknek az előkészítését és elkészítését élő közvetítéssel megoszthatják barátaikkal és családtagjaikkal akár Instagramon is, és a receptek láttán bárki inspirálódhat vagy akár elkészítheti ugyanazokat az ételeket,  amelyeket a feltöltő.

Digitális imádság

A ramadán azonban nem csak a böjtről és a közös étkezésekről szól, ez az ideje a bűnbánatnak, a teremtővel való újraegyesülésnek és a jó cselekedeteknek.

A ramadán idején a muszlimok nappal a mecsetekbe járnak imádkozni, de a koronavírus kialakult veszélyhelyzetben ez nem okos gondolat. Mit lehet ilyenkor tenni?

Nem kell lemondani a közös imádkozásról, a már korábban említett alkalmazások egyike és egy telefon vagy laptop elegendő ahhoz, hogy valós időben elmondhassák együtt az imádságot.

Legyenek tudatában a koronavírus okozta veszélyeknek

Mivel a COVID-19 világjárvány még egy ideig eltart, a már kihirdetett óvintézkedéseket továbbra is be kell tartani.

Érdemes észben tartani, amire Mohamed próféta már 1400 évvel ezelőtt is felhívta a figyelmet (ugyan a járvány neve más): „Ha arról hallasz, hogy egy országban pestis tört ki, ne menj oda; de ha a pestis abban az országban tört ki, ahol éppen vagy, akkor ne menj el onnan.”

A világ minden részén muszlimok várják a ramadán eljövetelét, hogy újra kapcsolatba kerülhessenek Allahhal. Ha szigorúan vallási szempontból nézzük a világ jelenlegi helyzetét, akkor azt kell mondani, hogy idén az első és legfontosabb dolognak annak kell lenni, hogy karanténban maradva adnak hálát mindenért.

Érdemes megfogadniuk azt is, amit I. Szulejmán írt egy versében: „Nincs még egy olyan méltó dolog, mint az emberek jóléte. De nincs olyan jólét, ami fontosabb lenne, mint az emberek egészsége.”

Az idei ramadán nyilvánvalóan extra erőfeszítést igényel mindenkitől. A legfontosabb, amit ebben a helyzetben megtehetnek, hogy mindenki maradjon otthon, tartsa be a megfelelő higiénia szabályokat. Ahelyett hogy divatos éttermekbe vagy csak a ház elé, esetleg egy parkba menne és együtt ünnepelné a böjt megtörését a barátaival, szomszédaival, ismerőseivel, ünnepeljen otthon, meghitt békességben.

Ha ismét a vallási szempontokat nézzük, a takarékosság is az iszlám tanítás fontos része, tehát ez a helyzet lehetőséget ad arra is, hogy a korábbi extravagáns szokásokról lemondjanak. Ahelyett hogy sok pénzt költenének egy puccos étkezésre, az összeg töredékéért is remek fogásokat lehet összehozni otthon.

Elmondhatjuk tehát, hogy az idei ramadán valóban jó lehetőség lesz arra, hogy a szeretteikkel és családtagjaikkal ünnepeljenek.

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here