Putyin és Erdogan – törésponthoz érkezett a kapcsolat

Kép forrása: www.pikrepo.com

Az orosz elnök bizalmatlanságát egyre növeli Erdogan fokozódó elkötelezettsége a „politikai iszlám” irányába. De mit keresnek újabban a törökök Moldovában? Káncz Csaba jegyzete

Az Orosz Birodalom és az Oszmán Birodalom a 17. és 20. század között a Kaukázustól kezdve a Balkánig több geopolitikai törésvonalon keveredett háborúba és az oszmánok sorozatosan súlyos vereségeket szenvedtek.

Már csak ezért is komolyan kell vennünk a Moszkva és Ankara viszonyában az utóbbi időszakban jelentkező éles kihívásokat, amelynek erőteljes kihatása van Európa közvetlen szomszédságára.
Neo-oszmán térnyerés

A Kreml egyelőre látszólag elégedett, hogy Ankarát a Nyugat vezető hatalmi központjaiban alapvetően nagy bajkeverőnek tartják. De Törökország az utóbbi időszakban Közép-Ázsiától a Kaukázuson és Ukrajnán át Moldováig egyre több ponton hatol be olyan területekre, amelyek a Kreml számára is kritikus jelentőséggel bírnak. Az ukrán hadsereg és haditengerészet török modernizálása pedig akár katonai összecsapáshoz is vezethet a Moszkva és Ankara között.

Európában fel se figyeltek arra a tényre, hogy Ankara az elmúlt időszakban Közép-Ázsia két legnagyobb államával, Kazahsztánnal és Üzbegisztánnal is katonai együttműködési szerződést kötött, ami nyílt kihívás a Kreml számára. Kazahsztán esetében a szerződés magában foglalja a hadiipar együttműködését, hírszerzési információk cseréjét és közös hadgyakorlatokat. Üzbegisztán hasonló megállapodást kötött tavaly október végén a török védelmi miniszter látogatása alkalmával. Árulkodó, hogy a látogatás alatt megvitatásra került egy „Turáni Hadsereg” esetleges megalapítása a türk országok – Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Törökország és Üzbegisztán – által.

Forrás: privatbankar.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here