Probléma a falfestmények fesztiválja körül

„Van az úgy, hogy egy remek kezdeményezés olyan alkotást hoz létre, mely örök változást hoz.” – így kezdtük Isztambul egy színes kerületéről szóló cikkünket néhány hete. Nagy örömmel mutattuk be azokat a falfestményeket, melyek a városlakók és az oda látogatók napjait Kadıköy-szerte színesebbé teszik.

forrás: postkolik.com

2012-ben rendezték meg először az Isztambuli Falfestmény Fesztivált (Mural İstanbul Street Art Festival). A legújabb hírek alapján állíthatjuk: folytatódik is, meg nem is. Örülhetünk is, meg nem is.

Idén – az eddigiektől eltérő módon – Kadıköy irányítói nyilvános szavazást hirdetettek. A nagyközönséget kérték fel a döntésre, hogy melyik legyen az a kép, mely végül a polgármesteri hivatal épületének falára kerül. Az egyik oldalára egy Atatürk témájú, a másikra egy kolumbiai művészek által készített, országuk kultúrájához kapcsolódó kép készül. Július 17-én Kadıköy irányítói közzé is tették a két győztes képet. A hivatal közölte, hogy a munka augusztus 19. és október 29. között folyik majd.

A korábbi eseményeket megszervező művészek, a Mural İstanbul csapata is ugyanekkor értesült mindenről. Hivatalos közösségimédia-fiókjaikban közzétették, hogy semmi közük az idei Kadıköyben készített festményekhez. Elmondták, hogy 2012 óta az önkormányzat és a művészcsoport karöltve dolgozott, így érkeztek a városba minden évben a külföldi és a török művészek. Idén azonban – pontosan akkor és úgy, ahogy mi is – csak a sajtóból értesültek arról, hogy újra készülnek falfestmények. Ráadásul egyik megkeresésre sem kaptak semmiféle választ az önkormányzattól, így magyarázat sincs a dologra.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Mural Istanbul Festival (@muralistanbul) által megosztott bejegyzés,

Aki kíváncsi az összes üggyel kapcsolatos közzétételre, a #sokaklarbizimdir (az utcák a mieink), #sanatçılarsusmayacak (a művészek nem hallgatnak) és az #anlatkadıköy (mesélj, Kadıköy) hashtageket figyelje a közösségi médiában. A kommentekben számtalan érdeklődő szólította meg Kadıköy illetékeseit, hogy adjanak tájékoztatást. Ez idáig nem tették.

2019. augusztus 23-án azonban Kadıköy önkormányzata egy videófilmet tett közzé az idei munkáról, melynek kísérőszövegében csak annyit jeleznek, ismét új képekkel találkozhatnak a járókelők. Nem találunk azonban semmiféle más hírt a sajtóban az eseményről, ebből sejthető, hogy nem kap a fesztivál olyan keretet és nyilvánosságot, mint eddig.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kadıköy Belediyesi (@kadikoybelediye) által megosztott bejegyzés,

Sajnos egyelőre csak a problémáról szóló üzeneteket látjuk, de azt nem, hogy mi lesz a Mural İstanbul csapat következő lépése. Abban reménykedünk, hogy Isztambul más kerületében újabb házfalakat tesznek majd színesebbé, ahogy 2018 szeptemberében már tették azt Sarıyerben. Lehet, hogy Kadıköy ezért „sértődött meg”?

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Mural Istanbul Festival (@muralistanbul) által megosztott bejegyzés,

Erdem Éva – Türkinfo


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here