Pataky István: Török idők

101415_arckpDiktatúra épül Törökországban. Bármennyire is lejáratták, elkoptatták vagy éppen relativizálták világszerte a hatalom korlátlan terebélyesedésére, az elnyomásra vonatkozó megállapítást, nehéz másként megfogalmazni azt, amit Recep Tayyip Erdoğan művel Ankarában.

 „A német kancellár részéről az Erdogannak szánt újabb tiszteletkör menetrendszerűen érkezett a hét végi isztambuli humanitárius válsághelyzetek kezelésével foglalkozó ENSZ-konferencián. Ismét nagy volt az egyetértés az illegális migráció kezelésének ügyében, de Merkel ejnyebejnyézett is egy sort a csorbuló török demokrácia miatt, az utóbbi nyilván inkább a berlini közvéleménynek szólt, a németek ugyanis egyre tágabb szemekkel csodálkoznak rá az emberi jogok iránt eddig különösen érzékeny kancellárjuk nagyvonalúságára Erdogant illetően. A menekültválság elbaltázott kezelése után persze Merkel ma már a nyuszi meg a sapka esetét idézi, elvárják tőle, hogy lépjen a migránshullám megállítása érdekében, de ráhúzzák a vizes lepedőt akkor is, ha elnéző a menekültügyben kulcspozícióba kerülő Ankarával szemben.

De a neheze még hátravan. A török vízumkényszer eltörlése nem lesz egyszerű menet, holott ez valóban elvárható gesztus a menekültek százezreinek otthont adó és a migrációs hullámot egyelőre sikeresen meggátoló Ankara felé, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy olyan országok is a vízumliberalizációs várólistán vannak, mint a több uniós állam által el sem ismert Koszovó vagy a háború sújtotta Ukrajna. De már a vízumkérdés napirendre kerülése előtt óriási vihar törhet ki. Június 2-án a Bundestag arról dönt, népirtásnak nyilvánítja-e az Ottomán Birodalom 1915-ös mészárlását, történészek becslései szerint ekkor 1,5 millió örmény vesztette életét. Törökország tagadja a genocídium tényét, hevesen tiltakozik, amikor egy ország vagy nemzetközi szervezet népirtást említ. Ha a javaslatot Berlinben megszavazzák, alighanem a döntés utáni órákban menekültek tízezrei indulnak útnak Törökországból. Erdoganék díszkísérete mellett.

A cikk folytatása: mno.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here