Orhan Pamuk: Aggódom a hazám miatt

pamuk_interjuNem magam miatt aggódom, hanem az országomért, a barátaimért, az európai világi kultúrát mint értékrendet követő törökökért.”

A holland Nieuwsuur hírműsorban Orhan Pamukkal a Fejemben furcsaság van c. új könyvéről folyt a beszélgetés. Főhőse, az isztambuli Mevlüt, azt vallja: „Csak egy bozaárus vagyok. Politikával foglalkozzanak az olvasottak, ne én.

Hősével szemben Pamuk megosztja a politikával kapcsolatos nézeteit. Az ismert író szerint aggasztó, hogy Törökországban egyre növekvő mértékben korlátozzák a sajtószabadságot. A török újságírók félelemben élnek, a kormányt bírálók elveszítik állásukat, megfenyegetik őket, betiltják az újságokat. „Az elmúlt években iszlámista kormányunk egyre inkább távolodik a liberalizmustól”- mondta Pamuk utalva a kormány egyre inkább elnyomó, autoriter jellegére, az újságírók bebörtönzésére, a lapok betiltására.

Nem magam miatt aggódom, hanem az országomért, a barátaimért, az európai világi kultúrát mint értékrendet követő törökökért” – hangot adott aggodalmának Törökország jövőjével kapcsolatban a Nobel-díjas író, és egyben reményét fejezte ki, hogy Európa segít a török demokrácia megőrzésében, hiszen ez nemcsak a törököknek, hanem az Európai Uniónak is érdeke. Rámutatott arra, hogy az emberi jogok és a sajtószabadság megsértése miatt Törökországot az európai vezetőknek is figyelmeztetniük kell.

Angela Merkelnek és Európa vezetőinek tehát nem csupán a menekültek problémájával, hanem a török demokrácia ügyével is kellene foglalkoznia. Bírálta a menekültválság kezelési módját is. Azzal, hogy Európa fallal vette körül magát, önnön megítélését is lerombolta. Törökországot azonban nem marasztalja el ez ügyben, sőt: szerinte országa minden elismerést megérdemel azért, ahogyan a menekültekkel bánik.

Forrás: bbc.com

Fordította: Fejes Edit – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here