Nyitottabb kapcsolatra van szükség az uniós–török viszonyban

A balkáni útvonalon megjelenő migránsok száma valóban csökkent 2016 márciusát követően, tehát a paktumban foglaltak bizonyos szempontból megfeleltek az elvárásoknak – közölte Kövecsi-Oláh Péter, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója.

Kevesebb bevándorló érte el az unió határait

Mint mondta, lényegesen kevesebb bevándorló érte el az EU határait, de ez leginkább az unió szemszögéből fontos. A megállapodás ugyanakkor Törökország szempontjából is jelentős, már csak azért is, mert az EU tagállamai külön-külön is fontos szerepet játszanak a török külpolitikában, és gazdasági téren is. Hangsúlyozta, Törökország jelenleg instabil geopolitikai helyzetben van, így nem érdeke kiélezni kapcsolatait az EU-val.

Fontos kiemelni a gazdasági kérdések jelentőségét Brüsszel és Ankara között és azt is, hogy a törökökkel folytatott kereskedelem az európai országok oldalára pozitívan alakult az elmúlt években.

Palóc André arról is beszélt, hogy nemcsak a gazdasági, de a katonai kapcsolatokat is figyelembe kell venni, hiszen az EU legtöbb országa és Törökország is egy katonai szövetség, a NATO tagja. Kiemelte, a katonai szövetségi rendszer is fontos kapcsolódási pont, ezért nehezen elképzelhető, hogy a két fél között feszültség legyen.

Kisebb csoportokban engedhetik át a migránsokat

Az új Európai Bizottságnak kezelni kell a török fél „kitörési kísérleteit” és megakadályozni az ázsiai kapu megnyitását, amely valóban minden idők legnagyobb migrációs hullámát generálná az Európai Unió irányába. Ehhez azonban az is kell, hogy az EU tiszteletben tartsa a jelenleg érvényben lévő megállapodást, avagy olyan módosítást javasoljon, amely betartható Brüsszel számára.

A gyakorlatban sokkal jobban elképzelhető az a felállás, hogy ahelyett, hogy nyíltan átengednének nagy számban menekülteket, inkább kisebb csoportokban, akár „figyelmetlenségre” hivatkozva engednének át bevándorlókat – mondta Palóc André.

Forrás és hanganyag: www.hirado.hu


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here