Nem Európa orbanizálódik, Orbán szigetelte el Magyarországot

Nem tart Európa orbanizálódásától Aydan Özoğuz török származású német szocdem képviselő, aki Magyarországon arról a mondatáról híresült el, miszerint nincs egységes német kultúra. Az Azonnalinak Özoğuz elmondja: van-e némettörök kultúra, el tudja-e képzelni a török EU-csatlakozást, és hány hazája lehet egy embernek.

Az interjú Varsóban készült egy pódiumbeszélgetést követően, amelyen német szociáldemokrata politikusok a német-lengyel viszonyt tárgyalták ki – Donald Trumpot, gyarmati státuszt, lengyelek által megmentett keletnémet vidékeket emlegetve.

A magyar sajtót is bejárta, amikor ön azt mondta, nincs olyan, hogy egységes német kultúra – ön akkor rengeteg támadást kapott ezért a mondatáért. Meggondolta magát, netán megbánta a szavait azóta? Van, amit ma másképpen fogalmazna?

Annyi történt, hogy egy Tagesspiegelbe írt cikkemet a jobboldali populisták megpróbálták kiforgatni. Az írásom azt tárgyalta, hogy van-e olyan kultúra Németországban, amely a többi fölött áll, kvázi vezető szerepet tölt be. Ezt németül Leitkulturnak nevezzük. Arra a következtetésre jutottam az írásomban, hogy nincs ilyen, cserébe viszont sokféle regionális kultúrával rendelkezünk. Ettől ilyen gazdag és sokszínű Németország.
A jobboldali populisták mindezt úgy intepretálták, hogy szerintem egyáltalán nincs német kultúra. Ekkora hülyeséget! Miért gondolna ilyet bárki is?!

Ami engem megrémisztett, az a kijelentés utóélete: hogy a ma az AfD frakcióvezetőjeként tevékenykedő Alexander Gauland emiatt lényegében erőszakra szólított fel ellenem, miszerint Anatóliában – innen származom ugyanis – kellene engem megsemmisíteni. Nagyon megijesztett, hogy valaki ilyen gyorsan eljutott idáig. A Leitkulturról szóló vita lassan tíz éve folyik, és még mindig nem sikerült senkinek sem definiálnia, hogy pontosan mit is kellene ezalatt érteni a német Alaptörvény elfogadásán túl.

Ha már Anatólia: török kultúra van? Vagy éppen némettörök?

Folytatás

Forrás: azonnali.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here