Napfény, tenger és elkülönített strandok: Törökország halal turizmusának fellendülése

Faisal Edroos írása

Mohamed al-Sanee és felesége nyaralásuk tervezése során különös figyelmet fordítottak arra, hogy olyan helyet találjanak, amely megfelel életmódjuknak és étkezési szokásaiknak. Miután a fiatal muszlim pár átböngészte a szállásfoglalási oldalakat úgy döntöttek, hogy az Öböl-térségéből származó turisták számára sem ismeretlen desztinációt választanak.

„Törökországra esett a választásunk” – meséli a 32 éves kuvaiti férfi. „Olyan szállodát kerestem, amely megfelel elvárásainknak, imaszobája van nem pedig kocsmája.”

Az 1990-es évek végéig a muszlim turisztikai piacot olyan irodák uralták, amelyek elsősorban a szent városokba, Mekkába és Medinába szerveztek zarándokutakat, továbbá olyan bevándorlókra specializálódtak, akiknek a nyaralás megszervezése gyakorlatilag a haza- és visszautazást jelentette.

Az utóbbi években azonban a Törökországhoz hasonló országok szállodái elkezdtek „halal nyaralásokat” ajánlani.  Így próbáltak meg betörni a kicsi, ámde egyre inkább növekvő piacra, amelyet az ázsiai, közel-keleti és nyugati muszlim közösség jelenti, s melynek tagjai olyan kikapcsolódásra vágynak, amely összeegyeztethető az iszlám szabályaival.

„Egyszerűen csak egy olyan nyaralóhelyet kerestünk, ahol a feleségemmel nyugodtan pihenhetünk anélkül, hogy megbámulnának minket” – meséli al-Sanne. „Így Törökország volt a legkézenfekvőbb választás.”

Természetes úti cél

Bár a halal nyaralások a török turisztikai szektornak csak egy kis szeletét teszik ki, világszinten az effajta nyaralások piaca gyorsan növekszik.

A Thomson Reuters és a DinarStandard közös éves jelentése alapján a muszlim többségű országok 169 milliárd dollárt költöttek utazásra 2016-ban, amely a globálisan e célra elköltött pénzösszeg 11,8%-a.

„Törökország egy természetes úti cél a muszlim utazók számára” – mondta Reem el-Shafaki, a DinarStandard munkatársa.

Törökország – muszlim többségű országként – a valláshoz kapcsolódó dolgokat kínál: halal ételeket, imahelyeket, megfelelően felszerelt fürdőszobákat.

„Törökországban számos látnivaló, történelmi hely található, amely népszerűvé teszi az országot. A muszlim turisták igényei sem térnek el a többi turistáétól: élvezni akarják a látnivalókat amellett, hogy a vallási előírásoknak is eleget tesznek. “

A DinarStandar adatai alapján a legtöbbet az Öböl Menti Együttműködés országaiból érkező turisták költenek, 2016-ban ez csaknem 60,7 milliárd dollárt jelentett.

A szaúdi turisták nagyjából 20 milliárd dollárt költöttek, míg a katari turisták 12 milliárd dollárt, a Kuvaitból érkezők pedig 9 milliárd dollárt.

Törökország vonzotta a legtöbb közel-keleti látogatót, a régióból 2012-ben 2,3 millió turista érkezett, 2015-ben pedig már 3,6 millióan tettek látogatást Törökországban.

Verseny a muszlim piacon

A fehér homokos partjairól ismert Antalyaban található Adin Hotel vezetőségének állítása szerint kifejlesztettek egy olyan egyedülálló modellt, ahol nemcsak szállást kínálnak, hanem aktív szolgáltatásokat is nyújtanak a muszlimok számára.

A hotel értékesítési és marketing menedzsere, Alparslan Topcu szerint számos török szállásadó hely követte modelljüket, és ezzel megváltoztatják a hagyományos turizmust.

„5 csillagos élményt nyújtunk muszlimoknak, külön női és férfi strandokkal, medencékkel, kizárólag családok részére fenntartott helyekkel és minőségi halal ételekkel.”

Az Adin hotel elkülönített élő showkat biztosít nők és férfiak számára, például discoshowkat, aerobic programokat, mozielőadásokat és kiteszörfözést.

Topcu elmondása szerint számos látogatójuk az Öböl-térségből érkezett, de a legtöbb muszlim vendégük Európából: Franciaországból és Olaszországból látogatott Törökországba.

Kevesebb, mint két éve a nizzai rendőrség akciója világszerte haragot váltott ki, amikor arra kényszerítettek egy muszlim nőt, hogy a teljes testet fedő ruházat tilalma értelmében vegye le az egész testét takaró – úgynevezett burkini – fürdőruháját.

Míg később a francia legfelső bíróság ezt a döntését visszavonta, addig Topcu elmondása szerint Törökország egyre vonzóbb célponttá vált a muszlim nyaralók körében.

„Ha körülnézünk, Törökországban számos hagyományos hotel fedezi fel a muszlimok nyaraltatásában rejtőző üzletet. Megpróbálják bevonzani a muszlim piacot.”

A hajbeültetés mennyországa

Az Öböl-térségben élő arabok tucatjai keresik fel minden nyáron Törökország legnagyobb városát, Isztambult, részben a könnyen elérhető halal termékek és a számos mecset és történelmi helyszín miatt, de főként azon klinikák miatt, amelyek hajbeültetést kínálnak.

A híres Szultan Ahmed mecsettel szemközti Rast hotel vezetője, Emrullah Hamza úgy nyilatkozott, hogy szállodájuk az Öböl menti turisták kiszolgálására jött létre, akik az olcsó orvosi beavatkozások miatt érkeznek a városba.

„Mi pusztán szállást és reggelit kínálunk, viszont az összes italunk és ételünk halal. Talán nem hangzik túl érdekfeszítőnek, de mióta szállodánkban betiltottuk az alkoholt tartalmazó italokat, egyre jobban megy az üzlet” – mondta Hamza.

„A muszlim vendégek kiszolgálása a fő célunk, s azokat is fogadjuk, akik csak egy éjszakára érkeznek. Viszont, ha azt gyanítjuk, hogy egy hozzánk érkező pár nem házas, akkor udvariasan közöljük velük, hogy a szállodánk tele van és forduljanak máshova szállásért.”

Hamza elárulta, hogy ez csak nagyon ritkán fordul elő, viszont a vendégeik érdekében teszik.

A muszlimok sem egyformán követik az iszlámot

Ufuk Secgin, a HalalBooking marketingvezetője szerint a muszlim turistákat nem lehet egy kalap alá venni, sokan különböző tanítások mentén értelmezik az iszlám szabályait.

Secgin weboldala egyedülálló szűrőket kínál, például: halal étel, alkoholmentességi előírások szigorú betartása és kizárólag hölgyek számára kínált szolgáltatások – mindezek a lehetőségek segítenek a turistáknak abban, hogy a számukra legmegfelelőbb szállodát találják meg.

„Egy halal szállodában alapkövetelmény a halal étel, az alkohol nélküli környezet, olyan felszerelésekhez és létesítményekhez való hozzáférés mint például az imaszőnyeg, imaszoba a hotelben vagy a hotel közelében” – mondta Secgin.

„Egy tengerparti nyaralás foglalása során azonban a muszlim utazók igényei sokkal magasabbak.”

A muszlimok egy része az olyan szállodákat részesíti előnyben, ahol közös, mindenki számára egyformán elérhető medencék és tengerparti szakaszok vannak, ám itt a megfelelő öltözködési szabályok érvényesülnek: a nők teljes testet takaró fürdőruhát hordanak és a férfiak minimum térdig érő rövidnadrágot viselnek, mesélte Secgin.

Mohamed al-Sanne, a kuvaiti nyaraló, azt mondja, hogy a muszlim turisták hajlandóak a piaci árak felett is fizetni egy iszlám szabályoknak megfelelő nyaralásért.

„Nincs szükségem olyan szállodára, ahol elmondják nekem, hogy <Kedves vendégünk, Mekka ebben az irányban található>. Arra ott van az okos telefonom. Én csupán egy olyan szállást szeretnék, amelyben nincs alkohol, a nők és a férfiak számára különálló stranddal rendelkezik és megfelel a vallási nézeteimnek. Nyaralás alatt szeretném jól érezni magam a családommal egy olyan muszlimbarát környezetben, amely mindezt biztosítja a számomra.”

Forrás: Aljazeera

Fordította: Lantos Ágota


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here