Mindent átsző a Gülen-hálózat – Oda a török modell illúziója

Augusztus elsején elkezdődött és egészen a hónap vé­­géig tart majd Ankara közelében a nagy per. A tavaly július ­15–16-i kudarcos puccskísérletben részesnek nyilvánítottak egy része áll majd a büntetőbíróság elé. Vádlott lesz a hatalomvételi kísérlet feltételezett kitervelője és elrendelője, Fethullah Gülen is. Az USA Pennsylvania államában élő idős férfi kiadatását a török hatóságok képtelenek voltak elérni. A vádlottak száma így is közelíti az ötszázat, csak nyolcan vannak, akik szabadlábon védekezhetnek.

Gülennel együtt hét vádlott ellen távollétében folyik a per az erre a célra felépített Sincan bírósági épületben. Az első hónap feltehetően a hatezer oldalas vádirat ismertetésével zajlik, s a kihallgatások csak ezután kezdődnek. Az ügyész az alkotmány elleni erőszakos fellépéssel, az elnök meggyilkolására és a kormány megdöntésére tett kísérlettel, fegyveres terrorszervezet irányításával vádolja az érintetteket. Szerepel még a vádiratban felsorolt bűncselekmények között katonai támaszpont elfoglalása, emberölés és emberölési kísérlet, továbbá szabadságtól való megfosztás. A közvádlóhoz magánváddal csatlakozott az utolsó pillanatban Recep Tayyip Erdogan államfő és valamennyi török parlamenti párt.

A bírósági előadás dramaturgiáját alaposan megtervezték a rendezvényszervezők. A vádlottak számára spe­­ciá­­lis rabruhát terveztek. Minden egyes vádlottat négy, láthatósági mellényt viselő katona kísér. Ketten karon fogják a vádlottat, ketten díszkísérettel javítják a látványt.

A felvonulásnál megjelennek a törökországi puccs áldozatainak hozzátartozói és a gyászos katonai kaland sérültjei. Ők általában halálbüntetést követelnek a felvonultatott gülenistákra, s kötéldarabokkal dobálják őket, utalva az akasztásra. Törökországban nincs halálbüntetés, amióta tárgyalások folynak az ország EU-tagságáról. Az államelnök és pártja azonban időről időre felveti a kivégzések visszaállításának lehetőségét – legutóbb épp a puccsper kapcsán tette ezt Erdogan. Az EU és az Európa Tanács illetékesei sietve jelezték, hogy ez véget vetne a felvételi procedúrának.

Folytatás

Forrás: 168ora.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here