Miért mozog együtt a magyar forint és a török líra?

Kép forrása: www.pikrepo.com

A török infláció az utóbbi hónapokban 60-70 százalékos magasságokba emelkedett, azonban az augusztusi 80,2 százalékos adat már 24 éves csúcsot jelent. A török líra árfolyama 2022 eleje óta 21,1 és 25,5 forint között ingadozott, szeptember 5-én 22,13 forinton állt. Elemzőt kérdeztünk arról, hogy az inflációs különbségek ellenére a forint miért nem tud jelentősen erősödni a török lírához képest.
A török infláció 24 éves csúcsot döntött, mivel az éves drágulás mértéke augusztusban elérte a 80,2 százalékot. Figyelemre méltó, hogy a forint árfolyama az utóbbi hónapokban a török líráéhoz nagyon hasonlóan mozog. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint a török líra / magyar forint keresztárfolyamának alakulása jól mutatja, hogy a piacokon nem a két ország eltérő inflációs adatai alapján hozzák meg a befektetési döntéseiket.

Hozzátette: általánosságban inkább alapvetően az a fontos, hogy a befektetők mit gondolnak az adott országgal szembeni piaci bizalom alakulásáról, és ez az, ami igazán ijesztő. A magyar és a török fizetőeszközt ugyanis megbízhatóság és kockázat szempontjából nagyjából egy lapon említik a nemzetközi befektetők.

Ebből a szempontból sajnos teljesen mindegy nekik, hogy 13,7 százalék vagy 80,2 százalék az infláció, sokkal inkább az számít, hogy mennyire bíznak az adott országban, annak gazdaságpolitikájában, és nagyon jól tudjuk, hogy a törököknél eléggé fura dolgok szoktak történni.

Ehhez képest Magyarországon a befektetői értékítéletre elsősorban a politikai történések, a jogállamisági eljárás és az ezekkel kapcsolatos bizonytalanságok, valamint a költségvetési kilátások kérdésköre is komolyan rányomta bélyegét, tehát nagyon sok olyan tényező van, ami miatt összességében egy kalap alá veszik Magyarországot és Törökországot.

Az ING Bank vezető elemzője szerint az is jól látható, hogy sajnos sokkal inkább hajlamosak a befektetők Törökországgal egy kalap alá venni Magyarországot, mint például Csehországgal vagy Lengyelországgal, ezért valósulhatott meg a török líra és a magyar forint utóbbi hónapokban látott együtt mozgása.

Folytatás

Forrás: index.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here