Miért éppen Isztambul?

globoportNem véletlenül sejtik az Iszlám Államot az isztambuli reptéri vérengzés mögött a török hatóságok. A szcenárió nagyon is hasonlít a brüsszeli légikikötő elleni áprilisi támadáséra. De miért éppen a török város repülőterén csaptak le most a merénylők?

Törökország nem turistáknak való vidék. Nem kell ahhoz elemzőnek lenni, hogy kitaláljuk: ez az üzenete a legkevesebb 36 halálos áldozatot és több mint 140 sérültet követelő összehangolt öngyilkos merényletsorozatnak. Az Atatürk a világ 11. és Európa 3. legforgalmasabb repülőtere. Az utóbbi címet tavaly hódította el Frankfurttól, évi 61 millió utassal.

A terroristák ott próbálnak ütni, ahol a legjobban fáj. Az utóbbi hónapok törökországi robbantásai közül nem egynek volt a célpontja turistalátványosságok környéke, sok külföldi vendég is volt az áldozatok között. Az idegenforgalom jelentősen visszaesett, különösen az orosz turisták távolmaradását sinyli meg a török gazdaság. A napokban a kormány megpróbált javítani a helyzeten. Bocsánatot kért az orosz harci gép turistabojkotthoz vezető lelövése miatt, Izraellel pedig felújítja a diplomáciai kapcsolatokat.

Folytatás


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here