Mi zúg Isztambul pincéiben? Németországnak tanult bevándorlók kellenek

isztanbul_felhokarcolokA munkaadói oldalhoz közel álló német gazdaságkutató intézet tanulmánya szerint is Németországnak egyre inkább bevándorlókra van szüksége a szakemberhiány miatt, ezt az igényt azonban a menekültek csak kis részben tudják betölteni. A képzettségük ugyanis túl alacsony. Azért hagyják el tömegesen a szírek Törökországot, mert ott feketén és kiszolgáltatottan kell éhbérért dolgozniuk.

Németország egyre inkább a bevándorlókra van ráutalva, hogy a növekvő munkaerő-hiányt pótolni tudja – írja a Die Welt a munkaadókhoz közelinek mondott IW (Institut der deutschen Wirtschaft) kutatóintézetre hivatkozva. A menekültáradat azonban keveset tehet ezen munkaerőhiány leküzdésében, mert a menekültek iskolai képzettsége és szakmai tapasztalata elmarad az ország igényeitől.

Ezért Michael Hüther, az intézet igazgatója kanadai mintára pontrendszer bevezetését szorgalmazza, amellyel a jól képzett „munkamigránsok” az eddigi bürokratikus akadályok nélkül mehetnének Németországba dolgozni. Bevándorlás nélkül a munkaképes lakosság húsz év alatt több mint tízmillió fővel fog csökkenni – figyelmeztetnek a kutatók. (Németország lakossága most 82 millió fő körül van.)

Itt van nagy munkaerő-hiány

Különösen nagy szakemberhiány fenyeget az egészségügyben és az iparhoz kapcsolódó szakmákban. De diplomásokra és szakmunkásokra egyaránt szükség van. A digitalizálás miatt különösen nagy igény várható olyan szakemberekből, akik a modern technikai berendezések gyártásában, kezelésében, programozásában jártasak.

Az IW szerint a menekültek közül csak kevesen passzolnak ebbe a képbe. A 2014-ben elfogadott menekültkérelmek tulajdonosainak közel negyede nem végzett többet négy iskolai osztálynál. Így kétkezi munkára is csak több éves átfogó utóképzés után lennének alkalmasak. A felnőttek majdnem kétharmadának nincsen felsőfokú vagy más, szakmát adó képesítése. Ennek megfelelően csak a menekültek harmada dolgozik, azok is általában csak kisegítő munkákat.

A cikk folytatása>>>

privatbankar.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here