Mi lesz, ha a svédek és a finnek belépnek a NATO-ba?

Forrás: nato.int

Finnország és Svédország is benyújtja csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. A kérelmek nyilvánvaló összefüggésben állnak Oroszország háborús tevékenységével, ennek megfelelően meg is érkeztek a – nyílt vagy burkolt – figyelmeztetések és fenyegetések Moszkva részéről. Utóbbiak – például a nukleáris csapással való riogatás – akár egy tárgyalásos fegyverszünet előkészítését is szolgálhatják, ahogy arra már volt példa a történelemben – fejtette ki az Origónak Kiszelly Zoltán politológus, a Századvég Politikai Elemzések Központ igazgatója.

Az előzetes szándéknyilatkozatokat követően mostanra biztossá vált, hogy a svéd és a finn kormány a közeli napokban benyújtja csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. A csatlakozást az észak-atlanti szövetség összes jelenlegi tagállamának jóvá kell még hagynia, mellyel kapcsolatban az elmúlt napokban Törökország több ízben is kifejezte aggályait, a terrorizmus melegágyaként emlegetve Svédországot. Erdogan elnök még legfrissebb nyilatkozatában is hangsúlyozza a törökök elzárkózását a NATO északi bővítésével kapcsolatban – ennek ellenére valószínűsíthető, hogy mégsem emelnek majd vétót.

A törökök megkérik a szavazatuk árát
Törökországnak van 3-4 konkrét feltétele a NATO-bővítéssel kapcsolatban
– szögezte le Kiszelly Zoltán politológus az Origo megkeresésére.

Először is: Svédországban – ahol nagy számban élnek kurdok –, a kormány nem tekinti terrorszervezetnek a PKK-t, a kurdok politikai képviseletét. A PKK azonban Törökországban terrorszervezetnek minősül és
A TÖRÖKÖK AZT KÉRIK A SKANDINÁVOKTÓL – KÜLÖNÖSEN A SVÉDEKTŐL –, HOGY KORLÁTOZZÁK A PKK TEVÉKENYSÉGÉT ÉS MINŐSÍTSÉK AZT TERRORSZERVEZETNEK.
Egy másik feltétel Kiszelly Zoltán szerint a törökök ellen a nyugati országok által, az Észak-Szíriában végrehajtott katonai akció miatt elrendelt
FEGYVERVÁSÁRLÁSI TILALOM FELOLDÁSA.

A harmadik török feltétel – folytatta a sort – az USÁ-hoz kapcsolódik: miután Törökország S-400-as légvédelmi rendszert vásárolt az oroszoktól, az amerikaiak kizárták a török cégeket az F35-ös vadászgép-programból.
A TÖRÖKÖK AZT SZERETNÉK, HOGY HA NEM IS F35-ÖST, DE LEGALÁBB F16-OS VADÁSZGÉPEKET VÁSÁROLHATNÁNAK AMERIKÁTÓL.

Negyedik feltételként pedig előállhatnak a török EU-csatlakozás kérdésével, ami 2016 óta nyitott kérdés:
HA PÉLDÁUL AZ UKRÁNOK VALAMIFÉLE KEDVEZMÉNYT KAPNÁNAK EZ ÜGYBEN, ÚGY A TÖRÖKÖK IS IGÉNYT TARTANÁNAK HASONLÓRA.

Nagyon konkrét kérésekről, vagy ha úgy tetszik, feltételekről van szó, amelyek nyilvánvalóan „áthidalhatóak”, csak végig kell gondolniuk a skandinávoknak, a nyugat-európaiaknak – főként a németeknek –, illetve amerikaiaknak és az EU-nak.
MAGYARUL: A TÖRÖKÖK MEGKÉRIK A SZAVAZATUK ÁRÁT, AHOGY AZT MÁS ORSZÁGOK IS MEGTESZIK VAGY MEGTETTÉK KORÁBBAN

– fogalmazott a szakértő, hozzátéve: nyilván azzal is számolnak a törökök, hogy minden követelésük nem teljesülhet – de ha egy-kettő mégis, akkor már elégedettek lehetnek.

Folytatás

Forrás: www.origo.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here