Magyarország is érdekelt a Török Áramlat projektjében

A jövőre nézve fontos lépésnek tekinthető, hogy létrejött az orosz–török együttműködésnek köszönhetően a Török Áramlat fölgázvezeték. Az utolsó tenger alatti szakasz átadása egyesek szerint politikai és gazdasági mérföldkőnek nevezhető.

Magyarországot közvetlenül nem érinti a Török Áramlat, azonban érdekeltek vagyunk a projektben, amit a magyar kormány is világosság tett – jelentette ki Árok Norbert, a Külügyi és Külgazdasági Intézet Oroszország-szakértője a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában.

Hozzátette: a magyar kormány energiabiztonsági stratégiájában fontos kitétel, hogy minél több irányból érkezzen az országba földgáz. A legtöbb esetben Oroszországtól vásárolunk földgázt, azonban az, hogy ki az eladó, változhat, így diverzifikálhatjuk a beszerzései erőforrásainkat – fogalmazott a szakértő.

A Török Áramlat is választható

A jövőre nézve rendkívül fontos lépés volt a vezeték kiépítése, hiszen nem tudhatjuk pontosan, mi fog történni az ukrán vezetékkel 2020 után – figyelmeztetett Bali Gábor energiapiaci elemző. Kiemelte azt is, amennyiben az ukrán vezeték „kiszárad”, akkor Magyarország számára fontos lesz, hogy más forrásból helyettesítse a hiányt.

Az elmúlt évtizedekben számos déli vezetékprojektről hallhattunk már, azonban a Török Áramlat az első, ami valóban megvalósult – tette hozzá.

Hosszú távú partnerként tekint Törökország az oroszokra

A Russia Today tudósítója mérföldkőnek nevezte beszámolójában a Török Áramlat tenger alatti szakaszának elkészültét. Ahogy fogalmazott, politikai és gazdasági értelemben is érvényes a mérföldkő kijelentés. 900 kilométer hosszan húzódik a kettős vezeték, mintegy két kilométer mélyen a tenger felszíne alatt. A tudósítás is kiemeli a kivitelezés gyorsaságát, idézve az orosz elnököt, aki Isztambulban reményét fejezte ki, hogy a törökországi, több mint száz kilométer hosszú szakasz hasonló gyorsasággal készül majd el.

A dupla vezeték teljes kapacitása évente 30 milliárd köbméter.

A török elnök hangsúlyozta, hogy a kivitelezés a végső szakaszába érkezett. Ebbe a projektbe pedig komoly erőfeszítéseket tettek. Recep Tayip Erdogan török elnök hosszú távú és megbízható partnernek nevezte Oroszországot, egy fontos földgázellátónak országa számára – hangzott el a műsorban.

Folytatás

Forrás: gondola.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here