“Lassú ostrom” Változóban a multikulturalizmus megítélése Európában

81000Változóban van a multikulturalizmus ideológiájának megítélése Európában. A hagyományosan bevándorláspárti országokban is egyre többen emelik fel a hangjukat a „parallel társadalmak” létjogosultságával szemben. A bevándorlók bizonyos csoportjai – és ez különösen a muszlim bevándorlókra igaz – elutasítják az asszimilációt, a befogadó ország kultúráját és értékrendjét. Az alkalmazkodás helyett nyíltan hirdetik saját kultúrájuk, vallásuk és törvényeik (saría) felsőbbrendűségét az őslakosokkal szemben. Egyfajta fordított integráció” zajlik, amelynek során a bennszülöttek igyekeznek alkalmazkodni a bevándorlókhoz, és nem fordítva. A Hetek cikke.

Az Egyesült Királyságban a korábbi felmérések során a válaszadók túlnyomó többsége támogatta a multikulturalizmust. Az Iszlám Állam felemelkedése óta azonban egyre többet hallani olyan brit muszlim terroristákról, akik a háborús övezetek és Anglia között ingáznak.

A BBC egy nemrégiben készített felmérésében a válaszadók 95 százaléka szerint a multikulturalizmus nem működik Nagy Britanniában. Egy másik közvélemény-kutatás szerint a britek 60 százaléka szerint a bevándorlás rosszat tesz Angliának, 80 százalék szerint szigorúbb bevándorlás politikára lenne szükség.
Egyre többen vélik úgy, hogy a multikulturalizmus az egyik fő okozója az etnikumok szegregációjának az angol társadalomban. Elkezdődött a „fehérek elvándorlása” a nagyvárosokból. 2001 és 2011 között 620 ezer fehér brit lakos hagyta ott Londont, aminek következtében a főváros etnikai összetétele a nem brit többségre billent át – jelentette a Daily Mail.

„Öngyilkos szekta”

A 2011-es népszámlálási adatok szerint az etnikai kisebbséghez tartozók 45 százaléka olyan térségben él, ahol a fehér angolok nem teszik ki a lakosság 50 százalékát. Ez már odáig vezetett, hogy egyes muszlimtöbbségű térségeket a muszlimok önhatalmúlag „iszlám zónáknak” kiáltották ki.

David Cameron brit miniszterelnök szerint a multikulturalizmus a szélsőséges ideológiák táptalaja Angliában, amely közvetlenül járul hozzá az iszlamista terrorizmus növekedéséhez.

Ennél is élesebben fogalmaz Leo McKinstry brit újságíró: „Angliát egy öngyilkos szekta irányítja, amelynek célja a nemzeti jellegünk utolsó nyomainak az eltüntetése. (…) A baloldali politikusok megszállott ragaszkodása a multikulturalizmushoz egy újabb sötét középkorba vezet bennünket. (…) A valódi integráció lehetetlen, amikor bizonyos etnikai csoportokat arra bátorítunk, hogy őrizzék meg a szülőföldjükről hozott szokásaikat, gyakorlataikat és nyelvüket.”

„Wilkommenkultur”

A németek az 1960-as években nyitották szélesre a kapukat a török bevándorlók előtt, megteremtve ezzel a „Wilkommenkultur” bevándorláspárti hagyományát. A német várakozásokkal ellentétben azonban a török „vendégmunkások” nem ideiglenes tartózkodásra jöttek Németországba, hanem letelepedtek, és az évek múlásával egyre többen lettek. Nemrégiben nyilvánosságra került egy 1982-es, szigorúan bizalmas dokumentum, amelyben Helmut Kohl megosztotta egy tervét Margaret Thatcher akkori angol miniszterelnökkel.

A terv szerint a német kancellár a török bevándorlók felét négy éven belül szerette volna visszaküldeni Törökországba. Napjainkban már 3,5 millióra tehető a Németországban élő törökök száma, és a következő években exponenciális növekedés várható.

„Ez a multikulturális megközelítés, hogy csak így boldogan éldegélünk egymás mellett, megbukott. Totálisan megbukott” – mondta Angela Merkel 2010-ben. Kijelentését akkor tette, amikor a német társadalomban éppen nagy vihart kavart Thilo Sarrazinnak, a német jegybank egykori vezetőségi tagjának bestseller könyve, a „Németország felszámolja önmagát”.

Egyes felmérések szerint Németországban az őslakosok több mint 30 százaléka szerint az országukat egyszerűen „lerohanták a külföldiek”. A németek ugyanilyen arányban vélik azt, hogy a bevándorlóknak jelentős része a szociális juttatások miatt érkezett az országukba.

A 2014-ben alakult PEGIDA (Patrióta Európaiak a Nyugat Iszlamizációja Ellen) mozgalom jelenleg több mint százötven­ezres támogatói bázissal rendelkezik csak a Facebook platformján.

Felsőbbrendű értékek

A jelentések szerint Hollandiában is egyre nő a feszültség a bevándorlókkal és azon belül különösen az iszlám migránsokkal szemben. Idén márciusban került megrendezésre egy kerekasztal-beszélgetés tanárok és más szakemberek részvételével a holland parlamentben. A tanárok arról számoltak be, hogy számos iskolában már nem lehet tanítani a holokausztról a muszlim diákok ellenállása miatt.

„A Nyugat kultúrája, a jogállamiság és az emberi jogok védelme felsőbbrendű értékek, mint a nem nyugati kultúrák és az azok által képviselt értékek” – szögezte le Paul Cliteur holland filozófus az „Emberi jogok filozófiája” című könyvében.

Cliteur szerint a multikulturalizmus a kulturális relativizmusnak egy elfogadhatatlan ideológiája.
Paul Sheffer professzor „A multikulturalizmus tragédiája” című esszéjében szintén erősen bírálja mind a bevándorlást, mind a multikulturalizmust. Sheffer szerint minden társadalomban létezik egy „asszimilációs plafon”, amelyet Hollandia túllépett.

A cikk folytatása>>>

atv.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here