Kitáltalt Erdoğanékról Törökország egyik legkeményebb maffiózója

Kép forrása: youtube

Ki tudja miért, de az évek óta külföldön élő Sedat Peker, a török maffia legmagasabb rangú, körözött keresztapája éppen a hetekben kezdett videósorozatban megvádolni vezető török állami figurákat korrupcióval és gyilkosságban való részvétellel. Mindenki tudja róla, hogy valóban rálátott mindenre, ami a szervezett bűnözés és az állam között történt, mégsem maga a rendszer lehet a célpontja, hanem leginkább Süleyman Soylu török belügyminiszter elit köre. Erdoğan viszont egyelőre Peker ellen ígér bosszút és kiáll Soylu mellett, kérdés, hogy meddig.

Rég nem látott, a kilencvenes évek zavaros idejére emlékeztető botrány rázta meg májusban a 2016-os puccskísérlet után az országot elborító egyre nagyobb autoriter elnyomás miatt látszólag csendes Törökországot. Május 19-én a kilencvenes évek egyik legfontosabb maffiafőnöke, az ultranacionalista Szürke Farkasokhoz is köthető Sedat Peker ugyanis elkezdte borzolni a kedélyeket. A manapság Dubajban időző maffiafőnök, akit szervezett bűnözésben elkövetett súlyos bűncselekményekkel vádolnak hazájában – körülbelül olyan figura az országban, mint Magyarországon Fenyő János volt –, azóta egy sor YouTube-ra feltöltött videóban vádolta meg a szervezett bűnözői csoportjával való együttműködéssel Erdoğan kormányának és kormánypártjának prominens tagjait.

A főbb vádak Süleyman Soylu belügyminiszter ellen szólnak, de a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) volt miniszterelnökét és korábbi, sikertelen isztambuli polgármesterjelöltjét Binali Yıldırımet is a maffia segítésével vádolta meg.

A május végén robbanó ügynek csak mostanra, június közepére lettek következményei. A videók állítása alapján a szervezett bűnözés elleni rendőrségi osztály előállította az Iparszövetség elnökét, Feridun Öncelt, aki a kormánykoalícó kisebbik tagjának számító szélsőjobbos Nemzeti Akció Pártjában (MHP) is területi elnök az ország déli részén. Peker a videóiban őt „Feridun elnökként” címzi, és azt állítja róla, ő intézte a vezető politikusok felé áramló kenőpénzek és üzleti lehetőségek nagyrészét.

A mélyállam embere

A legújabb hírek pedig arról szólnak, hogy magát Sedat Pekert is elérhette a rezsim keze. Az ankarai köztársaságpárti, de az utóbbi időben jelentősen leszorított napilap, a Cumhuriyet június 13-án éjjel, riportere információi nyomán arról számolt be, hogy az egykori maffiavezér titkára szerint Pekert felkereste a dubaji rendőrség és azt ajánlották neki, négyszemközt tartsanak egy megbeszélést valahol, de elektromos hangrögzítésre alkalmas eszközt ne vigyen magával. A titkára szerint Peker erre végül ráállt, este 11 körül elindult valahová találkozni a hatóság embereivel, azóta azonban sem az alkalmazottjai, sem a családja nem hallott felőle.

Sedat Peker, aki 2019-ben azután távozott Törökországból, hogy első- és másodfokon is elítélték, videóit egy egységes történet részeként, nyilván külső tanácsokat követve adja elő. Előadásai azon kérdés köré épülnek, hogy miért árulta el őt, befolyásos jótevőjét az AKP felsővezetése, miért hagyták, hogy per legyen az ügyéből, és milyen kellemetlen dolgokat akarnak eltüntetni azzal, hogy őt eltüntetik.

Folytatás és videó

Forrás:azonnali.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here