Kipakolták az utcára Erdoganék luxusautóit: nyitva a Pazarlás Múzeuma

Törökország legnagyobb városai ellenzéki kézbe kerültek ugyan a tavaszi önkormányzati választáson, ám azt biztosan lehetett tudni, hogy Erdogan elnök ebbe nem nyugszik bele könnyen. Isztambulban egyszer már megismételtette a választást csalásra hivatkozva, de jelöltje akkor is kikapott, most pedig tovább ügyködik azon, hogy utólagosan is megváltoztassa az eredményt. A főpolgármesternek van erre válasza.

A török kormánypárti hírek napok óta arról szólnak, hogy Ekrem Imamoglu isztambuli polgármester kegyetlen diktátor, mivel az iskolakezdés előtt rúgott ki több száz önkormányzati alkalmazottat. Az elbocsátottak nem térnek napirendre az intézkedés fölött, napok óta tüntetnek a polgármesteri hivatal előtt. Noha az Erdogan elnököt támogató lapok több száz fős akciókról számolnak be, amikor odaértem, jó, ha negyvenen voltak ott. Ahogyan elővettem a fényképezőgépem, odalépett hozzám egy középkorú férfi, akinek török zászló volt a hátára terítve:

– Melyik újságtól vagy? – kérdezte.

– Külföldre írok – válaszoltam.

– Nagyon jó, tudja is meg az egész világ, mit csinálnak ezzel a néppel.

– Önt is kirúgták?

– Nem, nem is itt dolgozok. Csak jöttem támogatni a tüntetőket. Száz éve szenvedünk ezektől a szekulárisoktól, ezt nem lehet már bírni.

– Isztambulban legutóbb a hetvenes években volt szekuláris a főpolgármester, 1946 óta választást se nyertek.

– Persze, de nézd meg, elveszik az emberek munkáját. Mégis, miből éljenek meg?

– Tud itt bárkit, aki nem támogató, hanem tényleg elvesztette a munkáját?

Interjúalanyom körbe nézett, majd rámutatott egy láthatósági mellényt viselő férfira: „Őt kérdezd! Neki tönkretették az életét a szekulárisok.” Odasétálok, a férfi éppen teát tölt egy papírpohárba, nem szól semmit, de tölt nekem is. Leülünk a földre, megkérem, mesélje el, miért tüntet.

Azzal kezdi, hogy nem volt tagja semmilyen pártnak, hat éve vidékről jött fel Isztambulba, eddig építkezéseken dolgozott, az utóbbi években azonban egyre-másra mennek csődbe az építési vállalatok. Előfordult, hogy több havi fizetése ugrott emiatt. Februárban aztán munkatársai egyikétől hallotta, hogy az önkormányzat munkaerőt keres, karbantartókat, takarítókat, biztonsági őröket. Jelentkezett, hiszen ez előrevetítette az állandó munkát, a biztos fizetést, az egészségbiztosítást és a majdani állami nyugdíjat.

Jobbról álmodni sem tudott. Március közepén kezdhetett is biztonsági őrként egy parkolóban. Jelentkezésnél ugyan azt ígérték, teljes állásról lesz szó, de az újonnan felvettek valamiért majdnem mind csak részidős állást kaptak. Nem is volt semmi gond egészen a nyárig, amikor beiktatták a város új főpolgármesterét, az ellenzéki Ekrem Imamoglut.

Folytatás

Forrás: 24.hu


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here