Ilyen a török kötéltánc: újabb atomerőmű építésére kérték fel az oroszokat

Kép forrása: www.pikrepo.com

Miközben az USA és szövetségesei az ukrajnai invázió miatt próbálják elszigetelni a Kremlt, Törökország felkérte Oroszországot, hogy építse meg második atomerőművét, ami a legújabb jele az erősödő gazdasági kapcsolatoknak. A fél világ árgus szemekkel figyeli a törökök geopolitikai „egyensúly-gyakorlatait”.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a múlt héten Kazahsztánban folytatott megbeszéléseken kérte újabb atomerőmű építésére Vlagyimir Putyin orosz kollégáját, akivel a negyedik találkozója volt pár hónapon belül. Az orosz állami atomóriás, a Roszatom múlt héten közölte is, hogy tárgyalások folynak egy új, négy reaktoros erőmű felépítéséről a Fekete-tenger partján fekvő, 60 ezer lakosú Szinopban, amely mindössze 270 kilométerre van a Krímtől.

Közel egy évtizede terveznek egy atomreaktort a régió ellátására, ám 2018-ban lekerült a napirendről a mintegy 22 milliárd dollárosra (mai áron 8900 milliárd forintosra) becsült projekt,
Amit azonban most újra “felmelegítettek” a felek. Pontosabban – egyáltalán nem mellékesen – eredetileg a japán Mitsubishi Heavy Industries és a francia Areva épített volna ennyiért, de öt éve lekerült a napirendről a projekt, mert a török líra gyengülése és a fukushimai katasztrófa miatti biztonsági elvárások miatt a várható költségek időközben megduplázódtak. Azaz az orosz fél lényegében nyugati cégek elől “happolta el” a lehetőségeket. Nem meglepő, hogy Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója vonzó lehetőségként értékelte a projektet.

Szoros kapcsolatok
A Roszatom amúgy is építi már Törökország első atomerőművét a Földközi-tenger partján fekvő Akkuyuban, és az első blokk jövőre kezdheti a működését. A vállalat a nyáron megállapodott abban, hogy 15 milliárd dollárt utal át a projektre egy törökországi leányvállalatának, ami létfontosságú pénzügyi forrást jelent, éppen akkor, amikor Erdogan jövőre választások elé néz.

Ha a sinopi projekt megvalósul,a két orosz technológiával működő atomerőmű Törökország villamosenergia-szükségletének mintegy ötödét termelheti meg – mondta Erdogan a Putyinnal folytatott múlt heti találkozó után.

Erdogan támogatta Putyin javaslatát egy új törökországi gázcsomópont létrehozásáról is, amely ezt a kulcsfontosságú üzemanyagot szállíthatná Európába. A kontinens tisztviselői azonban elutasítják az ötletet, azzal vádolva Putyint, hogy fegyverként használja az energiaellátást az ukrajnai konfliktusban. Oroszország azonban most gyakorlatilag új piacokat keres, miután megszüntette a szállítást Nyugat-Európa nagy részébe, amely egykor a legnagyobb vásárlója volt.

Török egyensúlyozás Kelet és Nyugat között, miközben dúl a háború

Folytatás

Forrás: mandiner.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here