Hogy lett Brüsszel az európai terrorizmus központja?

10399119_7fac1361e4bb4393bc33bad719d110d1_wmA párizsi merényletsorozat szálai Brüsszel egyik hírhedt kerületébe vezetnek, ami egykor hasító ipari központból nyomornegyeddé, majd muzulmán gettóvá vált. A Belgiumba érkező muszlim bevándorlókat nem próbálják integrálni a társadalomba, nem véletlen, hogy arányaiban innen csatlakoztak legtöbben az Iszlám Államhoz. Nemcsak szegények, jó módú családokból is mentek Szíriába, több mint százan pedig már visszaérkeztek valamilyen küldetéssel. A belga kormány azt ígérte, hogy felszámolja az európai dzsihádisták fellegvárának számító kerületet, de nagy kérdés, hogy eddig miért nem tette, hiszen az utóbbi évek szinte összes európai merényletét onnan szervezték.

A legtöbb embernek először a belga sörök, majd talán az Európai Unió jut eszébe Brüsszelről. A november 13-i párizsi merényletsorozat óta viszont tele van a világsajtó azzal, hogy a 129 halálos áldozatot követelő terrorcselekmény szálai Belgiumba, azon belül is Brüsszelbe vezetnek.

Úgy tűnhet, hogy Brüsszel és a terrorizmus összefonódása valami új keletű dolog lehet, pedig nem az: az unió ütőere az elmúlt évtizedben látványosan vált az európai terrorizmus darázsfészkévé, és sem az európai bürokraták, sem a belga állami vezetők nem gördítettek akadályt az elé, hogy a méhkas egyre csak dagadjon.
Néhány hír az elmúlt évekből Belgium és a terrorizmus témakörben:

  • 2015 januárjában Amedy Coulibaly megölt négy embert egy zsidó boltban Párizsban a Charlie Hebdo támadás után. A hatóságok szerint a fegyvereket Brüsszelben vásárolta.
  • Néhány nappal később, szintén idén januárjában a belga rendőrség lelőtt két terrorizmussal gyanúsított Belgiumban élő férfit, és elfogott egy harmadikat Verviersben. Róluk azt mondták, hogy Szíriába utaztak, majd azzal a céllal tértek vissza, hogy az utcán mészároljanak le rendőröket.
  • Mehdi Nemmouche, francia állampolgár 2014 májusában tüzet nyitott a Brüsszeli Zsidó Múzeumban. Azt feltételezik róla, hogy a fegyvereit Brüsszelben szerezte.
  • Augusztusban a marokkói származású Ayoub El Khazzani lövöldözni akart egy Brüsszel és Párizs között közlekedő gyorsvonaton. Belgiumban és Spanyolországban is élt, majd Szíriába utazott, hazatérése után pedig szintén Brüsszelben szerzett fegyvereket a vonaton tervezett merénylethez. (Ez volt az az akció, amely során szabadságon lévő amerikai katonák szerelték le.)
  • Idén januárban Belgiumban a második legmagasabb terrorkészültség lépett életbe. A rendőrség elleni merényleten kívül a hatóságok megakadályozták egy zsidó iskola ellen tervezett merényletet, és elfogtak 13 embert, akik merényleteket akartak végre hajtani.

A megvalósult és meghiúsult merényletek közös pontja Brüsszel, azon belül is a város Molenbeek-Saint-Jean nevű kerülete, ahol a rendőrség napok óta folyamatosan razziázik, és ahol több elkövetőt is sikerült elkapni.

A cikk folytatása>>>

index.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here