Háború helyett most már tényleg függetlenséget akarnak a kurdok

Nem mondanak le a kurdok arról, hogy az általuk megszerzett területeket jogilag is körülbástyázzák Szíriában. Sőt a hétvégén már azt is felvetették, hogy akár a függetlenség is opció lehet a jövőben. A szakértő azonban figyelmeztet: szövetségesek nélkül semmi nem lesz a kurd álmokból.

Különös kijelentést tett a hétvégén a genfi tárgyalásokon részt vevő szíriai kurd delegáció egyik tagja az orosz Sputnik Newsnak. Randa Kassis, a Mozgalom a Plurális Társadalomért elnöke – ez a szervezet a szíriai ellenzéki delegációban tevékenykedik – a hírportálnak kijelentette: kétféle módon lehet megoldani a kurd kérdést, méghozzá úgy, hogy vagy területileg is elválasztják a kurd autonómiát, vagy pedig konföderációvá alakítják az országot.

Habár Kassis mozgalmának nincs köze a Demokratikus Egyesülés Pártjához, illetve annak fegyveres szárnyához, az egyre nagyobb területeket ellenőrző Népvédelmi Egységekhez (YPG), sokatmondó, hogy a politikus asszonyt eddig az úgynevezett hazafias ellenzékhez sorolták, vagyis azok közé, akik nem akarnak rendszerváltást Szíriában, és az orosz beavatkozást is támogatják. Most pedig ő vetette fel a függetlenség ötletét.

Egyre erősebbek a kurdok

Forrás: mno.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here