Ha nőként érvényesülni akarsz a török médiában, akkor harciasnak és keménynek kell lenned!

Forrás: haberiniz.com.tr

Nevşin Mengü török író és újságíró. Pályafutását a Kanaltürk csatornánál kezdte, majd egy ideig a TRT Türk teheráni tudósítója volt. Nemrégiben hagyta ott a CNN Türk hírszerkesztői munkáját. A gondolkodás fáj? (İnsanın Düşünmekten Canı Yanar Mı?) címmel jelentetett meg könyvet, melyben az Iránban átélt élményeiről mesél .

Elmondta, hogy Törökországban csak akkor vesznek egy nőt komolyan a médiában – akár a stúdióban, akár külső helyszínen –, ha „harcias és kemény”.

Az újságírónő a BBC Türkçe csatorna által, a nők elleni zaklatások és erőszak csökkentése érdekében indított beszélgetéssorozat keretén belül válaszolt a kérdésekre. „Amikor újságíróként egy stúdióban ülsz, és a munkádat végeznéd, a meghívott vendég sok esetben csak úgy tekint rád, mint valakire, akit csak odatettek, szépen kisminkelték, ül és vár. A feltett kérdéseidre nem is figyel, meg sem hallja, amit mondasz. Csak azért jött, hogy elmondja, amit akar. Mert te az ő szemében, a vendégként érkezett politikus szemében, csak egy kisminkelt lány vagy”.

Mengü mondandóját így folytatta:

„Mindenekelőtt magadat kell tudni kifejezned, megértetned, és sajnálatos módon el kell nyomnod a veled szemben ülőt. Ha nőként érvényesülni akarsz a török médiában, akkor harciasnak és keménynek kell lenned, mert más módon nem vesznek téged komolyan.”

„Így tekintenek rád: biztos, hogy van férje, ha nincs, akkor már ideje, hogy legyen. Van apja, ide is csak azért jön, hogy megkapja a pénzét.

Szóval csináltassuk meg a haját, ültessük le, és tegyük elé, amit felolvashat. Az általánosan elterjedt vélemény rólunk ez. Ha nem fogadod el, hogy ilyen légy, akkor keményebbnek kell lenned, és  úgy kell viselkedned, mint egy férfinak.”

Fordította: Erdem Éva

Forrás: bbc.com


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here