Fókuszban: Pokolra kerülnek az öngyilkos terroristák

magyar-iszlamMÁSRÓL SEM SZÓL MOSTANÁBAN A VILÁG – és benne Magyarország –, mint hogy jönnek a migránsok, akik fundamentalista muszlimok, vagyis hát terroristák… Mindeközben egyik menekültcsúcs követi a másikat, Ankarától Brüsszelig tárgyalások végeláthatatlan sora áll az Európai Unió vezetői mögött, ennek ellenére még egyetlen politikusnak sem sikerült megtalálnia a varázsszert az unió történetének legnagyobb krízisére. Az EU sikertelen egy átfogó, humánus és jogokat tisztelő válságkezelésben. Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet éves jelentése szerint menekültpolitikáját tekintve Magyarország sem lehet büszke 2015-ös emberi jogi teljesítményére. A minap pedig a kormány migrációs válsághelyzetet hirdetett az egész országra…

– Mielőtt, gondolom, kikéri magának a „migráns = muszlim = terrorista” minősítést, hadd kérdezzem meg, hányan vannak? Ami már csak azért is érdekel, mert komoly emberek szerint a XXI. század talán legsúlyosabb problémája a világvallások közötti konfliktus lesz. Szerintük a század végére Európában többségbe kerülnek az iszlám vallás követői. Ez igaz lehet? – kérdeztem Tóth Istvánt, a Magyar Iszlám Közösség alelnökét.

– Nem tudom. Jelenleg a világon másfél milliárdnál is több muszlim él, Magyarországon viszont nem tudjuk, mennyien vagyunk. A hit a legszemélyesebb adatok egyike, népszámláláskor sem kötelező erről nyilatkozni. Vagyis csak azt tudjuk, hogy a 2011-es népszámláláskor több mint ötezren vallották magukat muszlimnak. Szerintem ennek a többszöröse lehet az igaz. Van olyan adat is, hogy ötvenezren vagyunk iszlámhívők Magyarországon.

– Ezt ki mondja?

– A CIA, ha jól emlékszem, a 2010-es vagy 2011-es Factbookban.

– És ők honnan tudják?

– Tőlük kellene megkérdeznie…

– Míg válaszolnak, térjünk rá a „minden muszlim = terrorista” kérdéskörre!

– Ez, ugyebár, butaság. Ha minden muszlim terrorista lenne, akkor most például mi sem beszélgetnénk egymással. Van az iszlám, vagyis a vallás, ami békés, egyáltalán nem erőszakos. És van a hívő ember, a muszlim. És van a terrorista, akiről mi, hívő muszlimok semmit sem tudunk igazán, csak a hírekben olvasunk róluk, hogy Allah nevét a szájukra véve mit művelnek.

– Ők lennének a fundamentalisták, vagyis a vallási fanatikusok?

– A fundamentalizmus fogalmán tulajdonképpen a vallás alapjaihoz való ragaszkodást értjük. Ha ebben az értelemben nézzük, akkor minden muszlim fundamentalista, mivel vallásunk alapja a Korán, ami Isten Szava – mi pedig ragaszkodunk Isten Szavához. De természetesen tisztában vagyok azzal, hogy a fundamentalizmus kifejezés mára eléggé pejoratív értelmet kapott.

– Azért, amikor egy öngyilkos merénylő felrobbantja magát, és ezzel megöl néhány tucat embert, mindig azt kiáltja, hogy Allāhu akbar, vagyis Allah a legnagyobb. Tehát a hite szerint, a hite parancsolatjára öl. Hogy lehet akkor békés vallásról beszélni?

– Erre nem lehet röviden válaszolni. Nos, a Korán nem egy rövidke történet. Kicsit hasonlít a Bibliára, de nagyon sokban különbözik is. Rengeteg személy mindkettőben azonos. Megtalálható a Koránban is Ádám, Ábrahám, Izsák, Jákob, Mózes és a többi próféta, béke legyen mindannyiukkal.

– Ezeket a részeket a zsidó ószövetségből vették át. És mit a keresztény újszövetségből?

– Rossz a megfogalmazás. A Koránra azt mondani, hogy bárhonnan is átvett volna valamit, az olyan, mintha Istent plagizálással vádolnánk (Isten bocsássa meg!). A Korán Allah Szava, amit Gábrielen (béke legyen vele) keresztül nyilatkoztatott ki Mohamed prófétának (béke legyen vele). Viszont, ha mindenáron újszövetségi párhuzamot szeretne, akkor megemlíteném, hogy Jézus (béke legyen vele) az egyik legjelentősebb prófétánk – aki majd az Idők Végezetén visszatér.

– Miért mondja minden próféta említésekor, hogy béke legyen vele?

– Ez tiszteletünk jele.

– Ha nem haragszik meg egy profán megjegyzésért: akkor a Biblia és a Korán között annyi a különbség, hogy minden Isten szót kicseréltek Allahra vagy Mohamedre? De hogy jön akkor ebből, hogy meg kell ölni minden hitetlent?

– Sehogy. Azonban – ahogyan a Bibliában – van a Koránban is számos szöveg, ája, vagyis vers, ami, mondhatni, barátságtalannak vagy fenyegetőnek tűnik. A Korán értelmezése viszont összetettebb dolog annál, mint hogy tetszőlegesen kiragadjunk belőle verseket, ahogy azt az iszlám némely „szakértője” teszi. És a sok ezer szó és sor közül ezt a néhányat kiválasztva igazolnak maguknak vallási alapot azok a gyilkosok, akik az úgynevezett iszlám állam, no meg a nem létező kalifátus nevében követik el borzalmaikat.

– Nem létező kalifátus? Ahhoz képest szépen növekszik, gyarapszik… Ha jól tudom, Magyarország is rajta van a kívánságlistájukon.

– A kalifátus intézményét 1924- ben törölte el Kemal Atatürk, a Török Köztársaság megalapítója és első elnöke. Hogy új kalifa legyen, ahhoz az iszlám világ közmegegyezésére lenne szükség, ami elképzelhetetlen.

– Ugyan miért?

– Mert az iszlámban nincs egyház vagy papság, vagyis nincs olyan értelemben vett vallási autoritás, mint például a katolikus egyházban. Tehát nem beszélhetünk egységes iszlámról.

– Visszatérve az öngyilkos terroristákra, azaz a magukat mártíroknak tekintő gyilkosokra, róluk mi a véleményük?

– Az öngyilkosság a „nem bocsánatos” bűnök közé tartozik az iszlámban. Az elkövetőnek nincs lehetősége az őszinte megbánásra, ami a bűnbocsánat egyik feltétele. Persze erre is léteznek kifacsart és hiteles alap nélküli magyarázatok, de biztosra vehetjük, hogy az öngyilkos terroristák a pokolra kerülnek – bármi legyen is az elképzelésük –, főleg, ha saját magukon kívül még ártatlanokat is megölnek.

A cikk folytatása>>>

szabadfold.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here