Európa bajban van

Mielőtt az Európai Unió leül tárgyalni a törökökkel, meg kell tudnia védeni a görög határt, erőpozíciót kell mutatnia. Szükség van egy vészforgatókönyvre, a migránsok megindulásakor már késő lesz kapkodni

Nem tudható, hogy az EU–török megállapodás meddig tart ki, és mikor indul újabb bevándorlási nyomás Európa felé a Nyugat-Balkánon keresztül. Európának alapvető érdeke, hogy a nyugat-balkáni országok legyenek abban az erőállapotban, hogy megvédjék határaikat egy újabb bevándorlási nyomás esetén.

A fentieket Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mondták 2015-ben és 2016-ban. Ezeket a tanácsokat az Európai Uniónak nem hogy akkor, de négy–öt évvel később sem sikerült megfogadnia.

A magyar kormány idejében figyelmeztette az uniós országokat, hogy felelőtlenség úgy tárgyalóasztalhoz ülni a török kormánnyal, hogy Európa gyenge pozícióból indul. Világos, hogy a migrációs válságot nem lehet a törökök nélkül kezelni, de életveszélyes úgy belemenni egy alkuba, hogy Európa félelmében mindent megígér, mert egyedül óriási bajban lenne. A 2016-os EU–török megállapodással sikerült időt nyerni, kihasználni ezt az időt azonban nem. Márpedig világos volt, hogy az alku nem tart örökké, Erdoğan elnök pedig nem egyszer megpendítette, hogy akár ki is nyithatja a kapukat. Az Európai Unió viszont ennek ellenére sem tett eleget saját biztonságáért, sőt még provokálta is Erdoğant azzal, hogy igyekezett kihátrálni saját ígéretei mögül. A török elnök egyik budapesti látogatásán figyelmeztetett is Orbán Viktor, hogy ebből baj lesz, nem lehet a törökökkel szórakozni.

Folytatás

Forrás: www.magyarhirlap.hu

Kép: wikipédia


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here