Euronews: Mi és ki jöhet Erdogan után?

Kép forrása: Image by Murat Hazar from Pixabay

Törökország 67 éves elnökéről több olyan felvétel látott napvilágot, amely szerint beteg, de a 84 milliós ország gazdasága is komoly nehézségekkel küszködik.

A 19. század végén Törökországot Európa beteg emberének nevezték, emlékeztet az Euronews, manapság viszont az állam vezetőjével kapcsolatban emlegetnek betegséget. A portál megjegyzi, az ország sincs elég jó állapotban ahhoz, hogy az elnöke minden nagyszabású tervét teljesíteni tudja, ugyanakkor a politikai rendszer még stabil.

Recep Tayyip Erdoganról (67) az elmúlt hónapokban olyan videósorozat került napvilágra, amelyben a török államfő nem nézett ki túl jól. Az egyik klipben például úgy tűnik, az elnöknek felesége segítségére van szüksége a járáshoz, egy másikban pedig szinte csoszog az Anitkabirban, Musztafa Kemal Atatürk mauzóleumában. Egy további videó
beszédnehézségekről és koncentrálási zavarokról árulkodik.

Előfordul, hogy a felvételeken gyengének tűnik, és ilyenkor pletykák kapnak szárnyra feledékenységről, légzési problémákról, zavartságról, hányásról, sőt egy defibrillátor beültetéséről is. Az ilyen értesülések szerint megnövelték az elnök orvosi csapatának létszámát, csökkentették a találkozókat a sajtóval, és fájdalomcsillapítókkal készítik fel a nyilvános rendezvényekre.

Ugyanakkor október 10-én ezeknek szinte nyoma se látszott abban az elnöki beszédben, amiben a Nyugat nyomorúságát és hanyatlását festette fel hallgatói előtt, ami meglepő egy szövetséges részéről. Arról viszont egy szót sem ejtett, hogy az olajárak emelkedése a török gazdaságra mérte eddig az egyik legnagyobb csapást.

A 84 milliós országban a fokozódó elégedetlenség fő oka a romló gazdasági teljesítmény,
a hibásnak ítélt pénzügyi politika, a járványellenes intézkedésekkel kapcsolatos elégedetlenségek,

az erdőtüzek és árvizek idején hozott erélytelen lépések, és egyre inkább a terebélyesedő tekintélyelvűség is.

Nem enyhült az ország helyzete a nemzetközi migráció és az illegális bevándorlás kérdésében. 3,7 millió menekülttel vagy bevándorlóval Törökország továbbra is kimagaslóan a befogadók listájának élén áll (15%), kétszeres létszámmal, mint a mögötte következő Kolumbia, Pakisztán, Uganda és Németország.

Forrás: mandiner.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here