Erdoğannak is meggyűlik a baja az ellenzékkel

Kép forrása: klubadio.hu

Recep Tayyip Erdoğan Orbán Viktorhoz hasonlóan olyan egymással szövetségre lépett ellenzéki pártokkal néz szembe, akik előrehozott választásokat akarnak tartani Törökországban. Csehországban a jobbközép pártok széles koalíciójának sikerült legyőznie a választáson Andrej Babiš miniszterelnököt.

Először egy találós kérdés: hat ellenzéki párt összefogott, hogy kikényszerítse a demokratikus viszonyok alkotmányos helyreállítását – melyik országról szól a New York Times cikke? A helyes válasz: ezúttal Törökországról, ahol legkésőbb 2023 júniusáig kell parlamenti választásokat tartani, de az ellenzék, amely paktumot kötött a 19 éve hatalmon levő Recep Tayyip Erdoğan államfő ellen, előre akarja hozatni az erőpróbát. Megállapodtak abban, hogy a következő választást egyfajta népszavazássá változtatják, az a kérdést feltéve a választóknak, hogy az erős elnöki jogkört érvényesítő rendszer helyett térjenek-e vissza a parlamentáris berendezkedésre. A prezidenciális szisztéma – mondják – lehetővé tette Erdoğan számára a hatalomkoncentrációt és a korrupciót. Az elnök rendeletekkel kormányoz, diktálja a monetáris politikát, ellenőrzés alatt tartja a bíróságokat, és politikai ellenfeleinek tízezreit tartja börtönben.

A török belpolitika állapotát részletesen ismertető New York Times-cikk kitér arra, hogy a széles ellenzéki koalíció létrehozása egyre több olyan országban alkalmazott stratégiának számít, ahol a vezetők autoriter tendenciákat mutatnak. A szerző példaként Vlagyimir Putyin Oroszországát és Orbán Viktor Magyarországát hozza fel, valamint felhívja a figyelmet arra, hogy Csehországban a jobbközép pártok széles koalíciójának sikerült legyőznie a választáson Andrej Babiš miniszterelnököt.

Folytatás és a lapszemle hanganyaga: www.klubradio.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here