Erdogan célba vette a közösségi médiát

Szerzői jogok Pool Photo via AP

Törökország elnöke már elcsendesítette a független médiát, a kormánykritikus újságírókat eltávolította vagy éppen börtönbe záratta, az ország vezető hírcsatornáit és újságait – akárcsak a jegybankot és a pénzügyminisztériumot – pedig már baráti kezek irányítják. Most a közösségi oldalak megregulázása következik.

Azt már kijelenthetjük, hogy a török jegybank elbukott: a jegybank vezetése tavaly nyáron került új kezekbe, mert a korábbi vezetés a líra gyengülését kamatemelésekkel próbálta ellensúlyozni, ez pedig nem nyerte el Erdogan tetszését. A kamatemeléseket ezután kamatcsökkentések követték, az addig sem túl fényesen teljesítő török líra pedig gyakorlatilag összeomlott.

Nagyságrendileg egy év alatt a dollárral szemben az 5,40 körüli szintekről mára 7,27-re (történelmi mélypontra) gyengült, ez 35%-os mínusz, az euróval szemben pedig ugyanebben az időszakban 6,10-ről 8,56-ra gyengült a török líra, ez mintegy 40%-os mínusz.

Következnek a közösségi oldalak

A hatalom központosításának újabb lépését hozta a parlament július 29-i ülése, ahol egy olyan törvényt fogadtak el, amely kötelezi a nemzetközi közösségi média cégeket – mint például a Twitter vagy a Facebook – hogy engedelmeskedjenek a török hatóságok kérésének, ha azok bizonyos tartalmak eltávolítását kérik. Ezentúl a közösségi média szolgáltatóknak helyi képviselőket kell kinevezniük, akik 48 órán belül gondoskodnak a hatóságoknak nem tetsző tartalmak eltávolításáról. Azok, akik ennek nem tesznek eleget, a hirdetések letiltásával, 6 millió dollárig terjedő bírsággal és a sávszélesség akár 10%-osra történő korlátozásával néznek szembe – utóbbi gyakorlatilag ellehetetlenítené használatukat.

A kormányzat véleménye szerint a törvény csak a felhasználókat védi a dezinformálástól és attól, hogy kihasználják őket, az ellenzők szerint azonban a törvény az állami cenzúra újabb erőteljes eszköze lesz. A Freedom of Expression Association nevű jogi szervezet szerint Törökország már most is legalább 400 ezer weboldal elérését blokkolja, és több tartalomeltávolításra vonatkozó kérést intéz a Twitter és a Reddit felé, mint bármely más ország. Az új törvénnyel és a simulékony bírósági rendszerrel a kormányzat ezentúl még inkább rá fogja kényszeríteni a vállalatokat arra, hogy eltávolítsák a politikailag érzékeny tartalmakat, beleértve régebbi írásokat is – mondta Yaman Akdeniz ügyvéd.

Mivel a főbb sajtóorgánumok már mind Erdogan szövetségesei és üzleti partnerei kezében vannak, így a nagy kormányzati szerződések miatt eleve nem tekinthetők függetlennek, és nem adnak teret az ellenzéki hangoknak, az egyet nem értés a közösségi platformokra szorult. Most ennek is vége.

Forrás: kitekinto.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here