Epheszosz idén felkerülhet az UNESCO Világörökségi Listájára

Fotó: Kollár Kata

A Törökország nyugati részén található ókori város, Epheszosz, 22 évnyi erőfeszítés után várhatóan idén felkerül az UNESCO Világörökségi Listájára.

Az időszámítás előtti hatodik század óta fennálló városba évente 2 millió török és külföldi turista látogat el.

Bár már az UNESCO várományosi listáján van 37 további törökországi helyszínnel együtt, idáig még nem kerülhetett fel a főlistára.

Şelcuk város polgármestere, Zeynel Bakıcı elmondta, hogy ez a terület bővelkedik történelmi és kulturális emlékekben, régészeti lelőhelyekben és természeti adottságai is kitűnőek.

Bakıcı hozzátette, hogy “hatalmas hiányosság”, hogy az ókori város eddig nem került fel az UNESCO listájára, de elmondta, hogy munkatársaival együtt “bíznak benne, hogy ez a probléma idén megoldódik.”

A világörökségi listára való felvételt először 1994-ben kérvényezték, de ezt a bizottság 2000-ben elutasította és később is ez az eredmény született.

“Nagy hiányosság, hogy Epheszosz nincs fenn ezen a listán, de tudjuk, hogy ez miből adódik. Ez az, amiért most közösen dolgozunk a Kulturális és Turisztikai Minisztériummal, az önkormányzattal, a múzeummal, a régészekkel és a tudósokkal. Elvégezzük azokat a változtatásokat, átcsoportosításokat, amelyeket az UNESCO kért” – mondta Bakıcı.

“Befejeztük a műemlékvédelmi rekonstrukciós tervet és a a földgazdálkodási tervet elfogadták. Ha minden jól alakul, Epheszosz ókori városa az UNESCO Világörökségi Listájára kerül. A város 22 éves álma júniusban valóra válhat” – tette még hozzá.

Şelcuk városhoz tartozik Epheszosz, a 8500 éves ókori város, csakúgy mint a világ hét csodája között nyilvántartott Artemisz-templom, Szűz Mária Háza, Szent János temploma és Şirince falu is.

Forrás: Hürriyet Daily News

2015-01-15
Fordította: Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here