Édes élet? Baklava helyett boşlava

Hová tartunk? Mivel sújthatja még a válság az embereket ?
Mi, magyarok hatósági áron vásárolhatunk csirkét, olajat, cukrot, benzint. Senkinek ne legyen kétsége! Ez nem pozitív intézkedés, nem kedvezmény a kormányzat részéről, hanem kényszerintézkedés.
Ugyanannyira kényszer az is, hogy egy török édességárus vevői megtartása érdekében új terméket kínál.
Óriási visszhangot váltott ki az újítás, és nem azért, mert mostantól valami csodálatos dolgot kóstolhatunk.
Még megfizethető, 19,90 TL/kg (nagyjából 450 Ft) áron kínálja újdonságát, mely a boş baklava, azaz az üres baklava. Ez nem más, mint vékony tésztarétegek sora, édes sziruppal leöntve. Nem jut bele egy grammnyi dió vagy egy fél grammnyi pisztácia sem.
Kép forrása: twitter
A klasszikus, pisztáciával töltött, kockára vágott baklava kilójának ára legalább 250 TL napjainkban, mely több mint 5000 Ft. Egy kockát pedig soha senki nem vesz, legalább fél kg a kisebb doboz súlya is.
Nyolc évvel ezelőtt, amikor Izmirbe költöztem, ennek ára még 30-40 TL volt, ám amikor 80 TL-t kellett érte fizetni, már igen rosszul esett. Közel két éve jártunk Isztambul egyik híres baklavásánál, akkor 120-150 TL volt az ára. Most, 2022 tavaszán, alig pár nappal a böjti hónap előtt – amikor illik és kell is baklavát enni a böjt megtörésénél, de legalább a böjti hónapot követő ünnepen – sokan már csak üres baklavát szolgálnak fel a családnak.
Mostantól ezt is elmondhatjuk az édességről, melynek története egészen 1475-ig nyúlik vissza, amikor először szolgálták fel a szultánnak, majd minden asztalra felkerülhetett.
A címben szereplő boşlava (a boş, azaz üres jelentésű szó, és a baklava összevonásából) kifejezést Metin Uca (író, konferanszié) írásában olvastam. Tőle idézek befejezésként: “Kitűnő ételünk, a baklava, kényszerű kiürítése talán a legjelentősebb összefoglalója életünk utolsó 20 évének”.

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here