Babona

Készítette: L.tak – A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39920148

A bíróság életfogytiglanról 18 év börtönre mérsékelte a feleségét – gyermekeik szeme láttára – 46 késszúrással meggyilkoló férj büntetését, enyhítő körülményként figyelembe véve a tárgyaláson tanúsított jó magaviseletét. Egy férfi baseballütővel kis híján agyonverte barátnőjét, miután az egy másik férfi fotóját lájkolta az Instagramon. A családügyi miniszter kijelentette, hogy elfogadható mértékben emelkedett a családon belüli erőszak a járvány alatt. A nyilatkozatán felháborodott nőtársait azzal csitította, hogy ő statisztikai értelemben vett elfogadható eltérésről beszélt.

Ezek friss hírek az elmúlt hónapok Törökországából, amely a nők védelmét és a családon belüli erőszak visszaszorítását szolgáló Isztambuli Egyezmény elhagyására készül. A kilépés július elsején válik hivatalossá, nőjogi szervezetek azt tervezik, hogy tüntetésekkel az utolsó pillanatig próbálják jobb belátásra bírni Recep Tayyip Erdogant.

Bátor, de hiábavaló a török nők kiállása – az Erdoganhoz hasonló populista vezetőket nem hatják meg az utcai produkciók, nekik csak saját táboruk elégedettsége fontos. Márpedig az ultrakonzervatív szavazók rettegnek az Isztambuli Egyezménytől. Mint ördög a tömjénfüsttől, úgy félnek a benne szereplő angol “gender” szócskától, mondván, a magyarul társadalmi nemet jelentő kifejezés megnyitja az utat a “genderideológia” előtt. Törökországban viszont ez az egyezmény 2014-es hatályba lépése óta nem történt meg. A hiedelemnek tehát pont akkora alapja van, mint annak, hogy a “szociális” szó egyezménybe foglalása a szocializmushoz vezethet.

Bízzunk benne, hogy egy ilyen, tudatlanságból fakadó abszurd babona áll a háttérben. Ennél csak szörnyűbb alternatíva létezik. Az, hogy a genderfóbia mindössze kifogás: az ultrakonzervatívok nem érdekeltek a nemek közötti egyenlőségben, és kívánatosnak tartják a nők másodrangú, kiszolgáltatott helyzetét.

Forrás: nepszava.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here