Az “első” melegesküvő Törökországban

A participant wears a bridal dress as he waves the rainbow flag during a gay pride parade in central IstanbulTörökország az egyetlen olyan muszlim ország, ahol engedélyezettek a melegfelvonulások és állam is védi az LMBT kisebbség jogait. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a homoszexuálisok társadalmi elfogadottsága nagy lenne, mivel gyakran még a legközelebbi családtagok sem támogatják őket. Két török férfi nemrég megtapasztalhatta, hogy milyen következményekkel jár, ha nyilvánosságra hozzák a “melegesküvőjüket”.

Ekin Keser és Emrullah Tuzun szeptemberben tartott „esküvőt” Isztambulban, mégpedig egy a Boszporuszon hajózó jachton. Törökországban szintén nem engedélyezett az azonos neműek házassága, így inkább csak jelképes ceremóniát tartottak a barátok, a törökországi homoszexuális kisebbség és persze a média képviselőinek jelenlétében. Keser arról beszélt egy októberi interjúban, hogy ő arab származású, miközben a partnere pedig kurd, de ez nem jelentett gondot a kapcsolatukban. Három évvel ezelőtt ismerkedtek meg egymással Isztambulban és érezték, hogy a városban nem kell szégyenkezve járniuk vagy éppen rejtőzködniük.

„Nyugodtan sétálhattunk kézen fogva az utcákon. Persze voltak városrészek, amiket ajánlatos volt elkerülni” – nyilatkozta Tuzun. Isztambulban amúgy sem számít szokatlan dolognak a homoszexuális párok jelenléte: az egyetlen muszlim többségű város, ahol engedélyezettek a melegfelvonulások és ezek alatt általában csak kisebb incidensekre kerül sor. Isztambulban már olyan nagy az elfogadottság, hogy a homoszexualitásukat nyíltan vállalóknak szóló kávézók és szórakozóhelyek nyíltak az utcákon.

Mindkét férfi beszámolt arról, hogy a családtagok kezdetben miképp fogadták a másságukat. Keser családja hamar megbékélt a helyzettel és áldásukat adták az esküvőre. Ellenben Tuzun családja nem fogadta el és csak hónapokkal később álltak ismét szóba a fiukkal. Azonban a homoszexuális pár elszámította magát, amikor a nyilvánosság elé tárták az ügyüket. A török Hürriyet lapnak adott október 13-i interjú miatt megváltozott a családtagok korábbi hozzáállása is: „Tuzunt a saját bátyjai is halálosan megfenyegették, mert szerintük az interjúval csorba esett a család hírnevén.”

Ám azóta sokkal komolyabb dolgok történtek a homoszexuális párral. A lakás tulajdonosa kidobta őket az albérletből; Keser egy étteremből rúgták ki, ahol pincérként dolgozott; feltörték mindkét férfi e-mail fiókját és a Facebook oldalát, s fenyegető üzenetek százaival árasztották el őket. Jelenleg a helyi LMBT szervezet nyújt nekik menedéket és próbál számukra állást találni.

A szervezet szerint a két férfi most nagy veszélyben van, mivel korántsem elképzelhetetlen, hogy becsületgyilkosság áldozatai lesznek. Napjainkban Ankara hivatalosan védelmet nyújt az LMBT (Leszbikusok, Melegek, Biszexuálisok és Transzneműek) tagjainak, de a társadalmi elfogadottságuk nagyon alacsony, még évtizedekbe telhet, amíg engedélyezik a homoszexuálisok házasságát. A szervezet ebben az évben eddig 25 melegek elleni támadásról tud, amelyek közül nem egy emberöléssel végződött. Recep Tayyip Erdogan és az Igazság és Fejlődés (AKP) iszlamizmusa miatt a hatóságok kevesebbet foglalkoznak ezekkel az ügyekkel és rendőrök gyakran zaklatják az LMBT kisebbség tagjait.

Azonban szerintük az a legrosszabb, hogy a családtagok sem állnak ki a melegek mellett és nem nyújtanak nekik segítséget. Sőt annak ellenére, hogy az arabok és a kurdok – de még a törökök – körében hivatalosan tiltják, de gyakorlatban még mindig nem számítanak ritkaságnak a becsületgyilkosságok. Az al-Monitornak név nélkül nyilatkozó ügyvéd – az LMBT csoport vezetője – rámutatott arra is, hogy a homoszexuálisok kérdésében „különös egyetértés és együttműködés van” a különböző vallási és etnikai csoportok között, tehát nem elképzelhetetlen, hogy törökök fogják megtámadni a két férfit, mégpedig a kurdok és az arabok “áldásával”.

A kép forrása: Europress/AFP

2014-10-25
keletport.hu


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here