Ami Törökországban történik, ránk, magyarokra is hatással van

Kép forrása: www.pikrepo.com

Trójai faló Törökország? Milyen hatással lesz a háború a migrációra? Hogyan ütközik a török és az orosz „birodalmi” érdekszféra? Erről is szól Pénzváltó Nikolett turkológus, a Migrációkutató Intézet kutatási vezetőjének új könyve, a Törökország orosz rulettje, ami most jelent meg az MCC Press gondozásában. A szerzővel beszélgettünk!

Hogyan befolyásolta az orosz-török kapcsolatokat a 2022 februárjában kitört orosz-ukrán háború?

A háború egyelőre nem hozott alapvető változást a török-orosz viszonyban. Ankarának nem jött jól a harcok eszkalációja, hiszen mindkét érintett ország szomszédja és egyben fontos partnere. Az ukrajnai helyzet ráadásul egy bipoláris keretet is kapott, olyan értelemben, hogy kiéleződött a Nyugat és Oroszország szembenállása. Ez szintén egy kényelmetlen helyzet Törökország számára, ami csökkenti a külpolitikai mozgásterét. Ankara mindkét viszonyrendszerben, mind orosz-ukrán, mind orosz-nyugati viszonylatban egy kényes egyensúly fenntartására törekszik.

Az elmúlt évek, évtizedek török külpolitikájának fényében nem meglepő a török egyensúly-politika, mint ahogyan a Moszkvával szembeni szankciók (és általában a szankciók) elutasítása sem. A másik oldalról ugyanakkor az orosz agresszióval az is ismételten megerősítést nyert a törökökben, hogy van miért tartani az orosz medvétől.

Van-e mélyebb rétege az együttműködésüknek, mint a Nyugattal való szembenállás? Alapvetően nem két olyan országról van szó, melynek érdekszférái erősen ütköznek?

Ez talán a legmélyebb rétege. Mindenképpen beszélhetünk egy jelentős gazdasági és energiapolitikai együttműködésről is. Oroszország a tavalyi évben a harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere volt Törökországnak az EU és Kína után, valamint ki kell emelnünk az orosz turisták nagy számát is. Az energiapolitika területén az orosz földgáztól való kitettség jelentős, bár csökkenő tendenciát mutat, illetve Oroszország építi az első törökországi atomerőművet is. A nyugati, különösen amerikai befolyás visszaszorítása a térségben azonban egy fontos közös érdek, amely a két ország és a két rezsim szintjén is megjelenik.

Ennél valóban erősebb ugyanakkor a konfliktuspotenciál a török-orosz viszonyban.

Folytatás

Forrás: mandiner.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here