A tekintély vagy a nyugati fordulat győzedelmeskedik majd Törökországban?

Kép forrása: www.pikrepo.com

EGY HÉT VAN HÁTRA A PARLAMENTI ÉS ELNÖKVÁLASZTÁSOKIG A 85 MILLIÓS ORSZÁGBAN

A közvélemény-kutatások szerint egy héttel a török választások előtt szoros a verseny Recep Tayyip Erdogan és kihívója, Kemal Kilicdaroglu között. Amíg a török elnök a földrengés utáni újjáépítéssel és az ország technológiai és gazdasági megerősödésével kampányol, addig kihívója az elnöki rendszer eltörlésével és a Nyugathoz való közeledéssel gyűjtene szavazatokat.

Egy hét van hátra a sokak által sorsfordítónak tartott törökországi választásokig, amelyet éppen száz évvel azután tartanak, hogy 1923 októberében kikiáltották a török köztársaságot.

A közvélemény-kutatások szerint szoros eredmény várható Recep Tayyip Erdogan török elnök és az ellenzéki összefogás által támogatott Kemal Kilicdaroglu között. A Politico brüsszeli lap által készített felmérés a két politikust 50-50 százalékra méri az elnökválasztás második fordulójában, de más kutatások is hasonlóan szoros eredményt mutatnak. Azonban az elmúlt napokban Erdogan számos olyan bejelentést tett, amely érdemben növelheti támogatottságát.

Olajmező, elektromos autó és vadászrepülő
A török elnök az elmúlt két hétben sorra jelentett be az ország stabilizálását és felemelkedését célzó lépéseket. Ilyen volt a szíriai határnál talált olajmező, amely napi százezer hordó olajat, vagyis az ország napi fogyasztásának a tizedét tudja biztosítani. Emellett a külföldi technológiai függőség csökkentésére bejelentette a török Togg elektromos autó gyártását, egy új, ötödik generációs vadászrepülőgépet és az Anadolu, az ország első repülőgép-hordozójának gyártását is. Elemzők szerint mindezek segíthetik megerősíteni Erdogan támogatottságát azok körében, akik nagyobb függetlenséget és biztonságot kívánnak az országnak.

Folytatás

Forrás: magyarnemzet.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here