A népszerűség Erdogan keresztje

Forrás: hu.wikipedia.org

Hiába a nemzetközi tiltakozás, ismét mecset lesz az eddig a világias Törökország szimbólumaként számon tartott isztambuli Hagia Sophia.
A hívők már július 24-én újra imádkozhatnak a csaknem 1500 éves műemlékben – hangoztatta az átalakítást elrendelő Recep Tayyip Erdogan török elnök, aki döntésével sok nacionalista és iszlamista honfitársa álmát teljesítette be.

A VI. században épült Hagia Sophia eredetileg bizánci keresztény bazilika volt, de az 1453-as oszmán-török hódítást követően átalakították, és mecsetként működött tovább egészen az 1930-as évekig. Ekkor azonban Mustafa Kemal Atatürk, a modern Törökország megalapítója elhatározta, hogy az impozáns vallási épületnek az “egész emberi civilizáció emlékművévé” kell válnia. A Hagia Sophia ennek jegyében lett múzeum, amely a tavalyi évben Törökország leglátogatottabb turistalátványossága volt: több mint 3,7 millióan keresték fel.

A török muszlimok egy része viszont sosem barátkozott meg a helyzettel, újra és újra követelték a műemlék mecsetté alakítását. Erdogan a kezdeményezések élére állt, és tavaly, az önkormányzati választási kampány véghajrájában megígérte az átalakítást. A szavazás végül nem a török államfő számításai szerint alakult – a kormánypárti jelöltek Isztambulban és más nagyvárosokban is alulmaradtak az ellenzékkel szemben, – ám a bejelentéssel mégis megindult a folyamat Hagia Sophia átalakítására.

A keresztény világ igyekezett jobb belátásra bírni Erdogant. Az ortodox egyház vezetői a keresztény-iszlám megbékélés jelképének tekintették a műemlék semleges, múzeum státuszát. Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka nemrég azt mondta: a változtatás keresztények millióinak okozhat csalódást, növelheti a vallásközi feszültséget és megosztottsághoz, illetve akár töréshez vezethet a Kelet és a Nyugat viszonyában. A bizánci örökséget magáénak valló Görögország is rosszallását fejezte ki a tervek miatt, valamint az Egyesült Államok, Franciaország és Oroszország is arra kérte Törökországot, hogy fontolja meg a lépést. Az UNESCO mindeközben közölte: bármilyen változtatás esetén felülvizsgálják az épület 1985-ben elnyert világörökségi státuszát.

Folytatás

Forrás: nepszava.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here