A kurd újszülött, akit Obamának hívnak

obama_muslimSzultan Muszlim egy percig sem gondolkodott azon, hogyan nevezze el a hetedik gyermekét. A kisfiút Obamának hívják. A szíriai kurd asszony a szülés előtt ért át Törökországba a határ tulsó oldaláról, Kobánéból.

Szultan Muszlim mögött viszontagságos egy hónap volt, amikor a kis Obama világra jött. Az az egy hónap, amikor már közvetlenül ostromolta a városukat az Iszlám Állam. Kétségbeesetten menekültek a határra, hogy a mindenórás asszony már biztonságban tudja megszülni a gyermeket.

A kisfiú hálából lett Obama. Az amerikaiak vezette légicsapásokért, amelyek a földön harcoló kurdokat segítik. A félénk, 35 éves asszony a suruci menekülttáborban mesél az AFP francia hírügynökség tudósítójának. “A szívemből adtam a nevet a kisfiúnak. Soha nem is fogom megváltoztatni azt.” És mondja is, hogy miért. Mert az amerikai elnök repülőgépeket küldött, meg segélyt. És a segítségével talán megszabadulhatnak attól a sok kegyetlenségtől, amit a dzsihádisták művelnek, és végre hazatérhetnek.

A család azt a körülbelül 200 ezer szíriai kurdot követte, akik az ISIS elől menekültek át a határ török oldalára. “Napokig a szíriai oldalon ragadtunk, víz nélkül, élelem nélkül. Semmi ruhát nem hoztunk azon kívül, ami rajtunk volt. Nem voltak takaróink… Terhes voltam, és esélyem sem volt a fürdésre.”

Nem a mostani kisbaba az első a világon, akit Barack Obamáról neveztek el. Az édesapa, Mahmut Beko azt mondja: Muhammed Obama Muszlim. Köszönetként lett ez a kisfiú neve, azért, hogy az amerikaiak beszálltak megmenteni Kobánét. Pedig már azt hitték, sehonnét nem jön majd segítség. És mert azt szeretnék, ha Obama segítene nekik hazatérni. “Mi is emberek vagyunk, és mi, kurdok, kit támadtunk meg, ki ellen harcoltunk?” – kérdezi.

A családot a Rojova Cadir Kenti menekülttáborban helyezték el. Ahonnét örömkiáltás kíséri a koalíció minden egyes légicsapását, és ahol éled a remény, miután már több mint 500 dzsihádistával végeztek Kobánénál. Suruc mellett szíriai és törökországi kurdok állnak a dombokon, távcsővel figyelik a várost, minden légicsapásnál fütyülnek, kiabálnak, például azt, hogy Obama, Obama. Egyikük azt mondja: az egész világnak úgy kellene segítenie a város védőit, mint ahogy azt Amerika teszi. Nincs más igaz barátunk – mondja egy törökországi kurd, Szelami Altay.

Az amerikai gépek fegyvert és lőszert is dobtak le, az iraki hadsereg küldeményét. Ezekből egy csomag az ellenség kezére került. Törökország, amely 30 éve harcban áll a saját kurd szeparatistáival, és tart a határon túli kurdoktól is, bírálta a fegyverszállítást.

Szultan Muszlim azt mondja: minden rossz ellenére könnyű szülése volt, mentő vitte a suruci kórházba. És a nyomorúság meg a bizonytalanság dacára igenis, vannak álmai a kisfia jövőjéről. “Eljön majd a nap, amikor felnő, és ő is úgy fog segíteni az embereken, mint Obama elnök. Megvédi őket a viszontagságoktól.” (Fotó: Europress/AFP)

2014-10-28
keletport.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here