20 képesség, amellyel minden külföldinek fel kell magát vérteznie Isztambulban

Ahhoz, hogy valakiből igazi yabancı (=idegen/külföldi) válhasson, bizonyos képességeket el kell sajátítania…

 1. Légy teaholista! A bőséges mennyiségű fekete teafogyasztás Törökországban előre megírt forgatókönyv szerint történik, és ha nem rendelkezünk ezzel a képességgel, esélyünk sincs arra, hogy valóban beilleszkedjünk. A çay a török ​​társadalom alappillére – minden alkalomra: amikor barátokkal találkozunk, reggeli közben, minden étkezés után… Legyünk çayholisták és értékeljük a tulipán alakú poharat, a tea intenzív sötét színét és kesernyés ízét, de mindenekelőtt élvezzük a teaszertartást egy jó társaságban.
 2. Bánj úgy a sorokkal, mint egy főnök! Az isztambuli kígyózó sorok túlélésére két lehetőségünk van: végtelen türelemmel kivárjuk, míg sorra kerülünk a „duplasorokban”, ahol a teyzék (nénik) úgy tesznek, mintha nem látnák a sort végét, vagy mi is átvehetjük a törökök stílusát és – hozzájuk hasonlóan – bevágódhatunk valaki elé.
 3. Tökéletesítsd magad a tömegközlekedés nevű extrém sportban! Ha metrobusszal utazunk, szardíniás dobozban érezhetjük magunkat, ha metróval, akkor egy székfoglaló játék kellős közepén. A dolmuş (városi telekocsi) olyan, mint a városi rafting; a taxival történő utazás pedig nagyban hasonlít a Forma-1 versenyre. A Boszporuszon komppal történő átkelés pedig olyan feledhetetlen élmény, amit semmiképpen sem szabad kihagyni. Éld át mindet, és éld túl is, hogy mesélhess nekünk róla!
 4. Meditálj a közlekedési dugóban! Az isztambuli közlekedés az egyik legrosszabb a világon. A türelem erénnyé kovácsolódik, amikor a város egyik pontjából a másikba akarunk eljutni. Látványosan kevesen használják az irányjelzőt, és leginkább az részesül előnyben, aki a legtöbbször dudál. Relaxálj! Belégzés… kilégzés… Az egyórás út két pont között még elfogadható. Ha az ingázás ennél több időt vesz igénybe, mondj köszönetet Istennek, hogy megteremtette a podcastokat (interneten meghallgatható /megnézhető videó/rádiófelvétel).
 5. Tanulj törökül! Előbb vagy utóbb meg kell tanulnod törökül – az általad elvárt szinten. Ha egyetemista vagy, és némi energiát is fektetsz a nyelvtanulásba, hat hónap alatt elsajátíthatod azokat a fordulatokat, amelyek a túléléshez minimálisan szükségesek (kenyérvásárlás, dolmuşsal utazás). Egy éven belül eljuthatsz arra a szintre, hogy fesztelenül tudsz rendelni egy étteremben, és különösebb jelentéstartalom nélküli csevegést folytathatsz a pincérrel. Másfél év múlva már megértheted a baráti beszélgetések fő vezérvonalát. Ezt követően már minden csak rajtad múlik! Mindenkinek megvan a maga módszere: Tömer, magánórák, török ​​szappanoperák, török ​​barát/barátnő. Válassz egyet és légy következetes!
 6. Csodáld Atatürköt! A Török Köztársaság alapítóját, Musztafa Kemal Atatürköt szinte minden török imádja. És ha még el is olvassuk, hogy mi mindent tett az országért, akkor valószínűleg egyet is érthetünk azzal, hogy ő egy ikonikus alak. A Ne mutlu Türküm diyene (Milyen boldogok azok, akik magukat töröknek nevezhetik) egy mondat, amely összehoz minket bármelyik törökkel, a világon bárhol.
 7. Fogadd el a vendégszeretetet! Emlékszel, mikor az Indiana Jones és a végzet temploma című filmben Indyt és Willie-t a falusiak étellel kínálják? Willie visszautasítja, de Indy rámutat arra, hogy el kell fogadniuk, még akkor is, ha az túl nagylelkű gesztus is a falusiaktól. Ugyanebben a szellemben a törökök is hihetetlenül barátságosan fogadják vendégeiket az otthonukban, és jobb, ha elfogadjuk a teyzék elképesztően túlzásba vitt vendégszeretetét, mivel őrült mennyiségű ételt fognak kínálni nekünk, amíg be nem adjuk a derekunkat.
 8. Élvezd a rakı sofrası éjszakát! Ismerkedj meg a rakıval, a törökök ​​nemzeti italával, az ánizs ízesítésű alkoholos itallal, amely fehér folyadékká változik, amikor vizet adnak hozzá, ezért oroszlántejnek hívják. Ismerkedj meg a mezékkel, ezekkel a rendkívül finom előételekkel! Élvezd mindkettőt a barátaiddal egy hosszú étkezőasztal mellett! Adj hozzá egy hangos éttermet, török élő ​​zenét, az embereket, akik énekelnek és táncolnak az asztalokon az éjszaka végén, és Isztambul legjobb éjszakai elfoglaltságainak részese leszel.
 9. Próbáld ki az utcán kapható ételeket! Nem túlzás azt mondani, hogy Isztambul a világ egyik legjobb városa az utcán kapható ételek szempontjából. Egy olyan városban, amely soha nem alszik, rendkívül széles a választék: kezdve az islak hamburgertől (nedves hamburger) a kokoreçen át (báránybél szendvics) a midye dolmáig (töltött kagyló). És a lista soha nem ér véget. Légy bátor, próbáld ki mindet, és készítsd el kedvencedet!
 10. Ismerkedj meg a reggelivel! Ugyanilyen fontos eszünkbe vésni, hogy Isztambulban a reggeli (kahvaltı) a nap legfontosabb étkezése, és azt sem árt tudni, hogy hétvégenként hová menjünk reggelizni. A török ​​reggeli – mennyiségével és minőségével – lepipál minden villásreggelit. Ha még nem próbáltad ki a bal kaymakot (tejszínes krém és méz), akkor gyerünk, mire vársz? Minden környéken nagyszerű reggeliző helyek találhatóak, amelyek száma napról napra csak növekszik.
 11. Légy nyitott a kulináris különbségekre! Joghurt szószként, joghurt vízzel és sóval italként (ayran), kávé helyett tea ebéd után, citromfacsarás a levesbe, savanyú ételek (turşu) és savanyú italok (şalgam)… Sok dolog eltér más kultúra ételeitől és szokásaitól. De azért jöttél, hogy törökországi ​​tapasztalatokat szerezzél, nem? Próbáld ki mindet, és vegyél át annyit, amennyit az ízlelőbimbóid megengednek.
 12. Méltányold a török ​​zenét! Törökországban nagyszerű a klasszikus zene (Orhan Gencebay, Müslüm, Tanju Okan…), és az új generáció is feljövőben van (Kalben, Zeynep Bastık, Evrencan Gündüz…). Hallgasd meg őket, látogass el sok isztambuli koncertre, és tanuld meg ironikusan szeretni a csöpögős török ​​pop videoklipeket!
 13. Ismerd meg a török ​​filmeket! A török mozi dübörög. Általában.
 14. Nézz török ​​TV-műsorokat! Mert minden isztambuli erről beszél a heti epizódot követően. Mert meghódítják a világot a török ​​határokon túl is. És mert választhatsz a vicces, a romantikus és a maffiózós közül.
 15. Yapacak birşey yok. Ez azt jelenti: „Nincs mit tenni”. Összességében a törökök rendkívül rugalmasak, de el tudják fogadni a „a kevesebb jobb” életfelfogást. Ha még hozzáadunk egy kis szarkazmust, akkor az sokak számára ambivalens helyzetet és egyedülálló nézőpontot teremhet. Miután megtapasztaltad, mit jelent nehéz időszakokban megosztani másokkal javaidat, sokat tanulhatsz a gyakori lemondásból: „Nézd, én megpróbáltam, nem sikerült / átvertek, nem tehetek mást, csak hogy nevetek rajtuk és magamon”.
 16. Készülj fel a Nagyra! Jön. Te is tudod. Hallottál már a korábbi esetekről. Az elmúlt 15 évben egyre csak azt mondogatják, hogy 15 éven belül újabb nagy földrengés várható. Tudd meg, mit kell tenni egy ilyen helyzetben! Aztán tanulj meg úgy élni, mintha semmi sem történhetne.
 17. Alkudj! Az Indirim az a szó, amelynek segítségével pénzt takaríthatunk meg. De ne próbáljunk meg alkudni egy ruhaboltban vagy egy bevásárlóközpontban. Alkudj a bazárban, a lakás bérlésekor vagy amikor hívod a gondnokot, hogy javítson meg valamit otthon.
 18. Készülj fel a felkészületlenségre! Lehet, hogy már feltűnt, de a tervezést és a pontosságot a törökök időnként lazán veszik. Légy alkalmazkodó, légy nagyvonalú a várakozásban és készülj arra, hogy utolsó pillanatban kell megváltoztatni a tervedet.
 19. Tiszteld a hagyományokat, rituálékat és a protokollt! Még akkor is, ha mindez jó móka. Csókold meg a barátaid arcát! Adott esetben csókold meg a kezüket, majd – idősebbek esetén – emeld kezüket a homlokodhoz. Mondd, hogy kolay gelsin azoknak, akiket dolgozni látsz. A török ​​társadalom tagjai tiszteletben tartják egymást, és a protokoll alkalmazása jól mutatja, mennyire sikerült beilleszkedned.
 20. Fedezd fel a várost! Fedezd fel a város rejtett zugait, a Boszpurusz melletti csendes utcákat és teraszokat! Barangold be az európai oldal divatos helyeit! Ha elfáradtál, fedezd fel az ázsiai oldalt, amely lehet kevésbé „divatos”, viszont annál inkább autentikus, és ahol számos olyan hely található, ahonnan a világ egyik legszebb naplementéjét megcsodálhatjuk.

Kihagytunk valamit? Kérjük, osszátok meg velünk!

Forrás: yabangee

Fordította: Lukács Eszter – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here