#10YearChallenge: Törökországban központi téma lett a fejkendőviselés

A török közösségi háló használói is csatlakoztak a széles körben terjedő #10yearchallenge elnevezésű kihíváshoz, de posztjaikkal vitát indítottak az iszlám fejkendő viseléséről.

A fejkendőviselés évekig tilos volt Törökországban.

Azok a török nők, akik levették fejkendőjüket, a #10yearchallenge kihívást használják fel arra, hogy a döntésük okairól beszéljenek.

A téma már régóta vita tárgyát képezi Törökországban. Az állami hivatalokban évekig tilos volt fejkendőt viselniük a nőknek és az egyetemista lányok sem járhattak benne iskolába, de az elmúlt évtizedben Recep Tayyip Erdoğan elnök fokozatosan feloldotta a tiltást.

A szekularisták szerint a fejkendő a politikai és vallási konzervativizmus jelképe, és azzal vádolják Erdoğan kormányát, hogy vallási kérdést csinál belőle. Néhány fiatal nő ugyanis csak vallásos muszlim szülei miatt, míg mások szélesebb társadalmi nyomásra viselnek fejkendőt.

A #10yearchallenge keretében az emberek 10 évvel ezelőtti és napjainkban készült képeket osztanak meg magukról, de néhány Törökországban élő nő úgy döntött, hogy nem viseli tovább a fejkendőt, és a közösségi oldalukon posztolt képek alatt a #1yearchallenge hashtaget használják.

Köztük van Nazan is, aki siklóernyőzés közben készült fotóját posztolta.

A kép alatt a következő szöveg olvasható: #1yearchallenge, el se tudom mondani, milyen csodás érzés, hogy úgy élhetsz, ahogy akarsz.”

Ez arra ösztönzi a török nőket, akik levették kendőjüket vagy gondolkodnak rajta, hogy ők is osszák meg történetüket.

A honlap alapítója a török BBC-nek arról beszélt, hogy ezzel az akcióval azt szerette volna elérni, hogy a török nők anonimitásuk megtartása mellett mutassák meg nőtársaiknak, hogy „nincsenek egyedül, és hogy együtt éreznek velük.”

13-14 éves korában senkit sem lehet arra kényszeríteni, hogy viseljen valamit, amit az élete hátralévő részében hordania kell” – tette még hozzá az alapító.

A következőkben még néhány történetet olvashatunk ezektől az asszonyoktól

Bárki mondhat bármit, amit csak akar. FÜGGETLENEK vagyunk, és ehhez semmi köze a családunknak vagy a környezetünknek” – írta Busranur.

Hogy mit gondolunk magunkról, és hogy mit gondolunk arról, mit tudunk tenni, az tesz minket függetlenné.”

Megszabadultunk minden olyan ideológiától, amely az iszlám vallásban a nőkre vonatkozott. Nem játszottunk olyan szerepet, amit mások rendeltek nekünk. Magunkat adjuk #10yearschallenge.”

Mindig mosolygok, de az élet nem mindig rózsás. A Hatip imám vallási középiskola végzőseként azért küzdöttem, hogy az egyetemista lányok viselhessenek fejkendőt az egyetemen , de 8 évig azért is harcoltam, hogy nekem ne kelljen hordani” – olvasható egy másik hozzászólásban.

Hosszú ideig belső harcot vívtam, de 5 éve rájöttem, hogy valójában a környezetem és az egész társadalom ellen harcoltam.

Mások másképp látták

Az előbbiekkel ellentétes válaszok is érkeztek, a most következő nők azt mondták, hogy saját választásuk volt a fejkendőviselés.

Ez a negyedik év, hogy kendőt viselek. Nem gondolom, hogy helyes dolog a szabadságról ennek viszonylatában beszélni” – írta egy nő.

Nem tudom elfogadni, hogy egyesek lelkesen dicsérik azokat, akik levették a kendőjüket, és önálló erkölccsel rendelkező, megvilágosult embereknek állítják be őket.”

A férfiak is bekapcsolódtak a vitába

Bárki eltakarhatja vagy felfedheti magát kedve szerint, ez mindenkinek a magánügye” – írta valaki.

Láttam a fejkendő nélküli posztokat az elmúlt napokban. Szerintem ez a vita kezd parttalanná válni! Tiszteletben kell tartani azt is, aki fejkendőt visel és azt is, aki leveszi. Ne tegyünk sértő megjegyzéseket!

Egy felhasználó szerint „nem szabad a szabadságot a fejkendővel azonosítani”.

Vakbuzgóság a fejkendőt a felszabadításhoz hasonlítani. A szabadság olyan képesség, ami engedi, hogy szabadon cselekedjünk anélkül, hogy bárki elnyomna. Néha még a fejkendőviselés is lehet szabadság.”

Forrás: BBC

Fordította: Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here