Otsimo: Török fejlesztésű telefonos applikáció autista gyerekek részére

Az Otsimo nevű mobiltelefonos alkalmazást egy Törökországban élő fiatal mérnök, Zafer Elcik fejlesztette ki, aki ezzel szeretne segíteni olyan spektrumzavaros gyermekeknek, mint az autisták, hogy ők is képesek legyenek olvasni és írni.

A Törökország közép-anatóliai régiójában található Eskişehirben élő Zafer Elcik tizenéves korában találkozott az autizmussal, amikor kiderült, hogy 2 éves öccse autista spektrumzavarban szenved.

Törökországban az autista gyerekek nagy része nem tud iskolába járni, mert kevés az olyan fejlesztőpedagógus, aki foglalkozni tudna velük. Sajnos Zafer szülei sem találtak megfelelő iskolát a kis Alper számára, így csak otthon foglalkoztak vele. A kisfiú nem tudott beszélni, olvasni és írni, de előszeretettel játszott bátyja okostelefonján. Ekkor határozta el Zafer, hogy kifejleszt egy olyan telefonos alkalmazást, amely segítségével öccse, és a többi autista gyermek is kommunikálni tud.

A mobilalkalmazás ötlete 2015-ben született meg Zafer fejében. Mivel a számítástechnika területén dolgozik, és több játékprogram is fűződik a nevéhez, ezt a programot sem volt nehéz elkészítenie. Az Otsimo végül 2016-ban jelent meg a számítástechnikai piacon.

Az Otsimo egy tanulást segítő mobiltelefonos alkalmazás, amely interaktív játékok segítségével fejleszti az autista gyerekek olvasás- és íráskészségét. Az Otsimo IOS és Android operációs rendszeren is elérhető, 12 alapvető kompetenciafejlesztő játékot ingyenesen kínál a felhasználóknak, a teljes játéklistáért és a szülői modulért azonban fizetni kell.

Az Otsimo az elmúlt években rengeteg szülőnek és tanárnak segített abban, hogy a mentális és kognitív rendellenességben szenvedők kommunikálni tudjanak környezetükkel.

Jelenleg az Otsimot több mint 10 000 autista használja Törökországban és a világon. A családok arról számolnak be, hogy az Otsimot használó gyerekeik napról napra fejlődnek.

Kollár Kata – Türkinfo