Nézzenek dokumentumfilmet film- és sorozatsztárokkal!

Számtalan török alkotás kerül a képernyőinkre. Szerencsére évek óta vetítenek török filmeket a mozik is, ráadásul a Netflix megjelenése óta még több egész estés filmet láthatunk. Lassan megszeretjük a történetek szereplőit, majd megismerjük a szerepek alakítóit is. Az, hogy jól játszanak, nem kérdés. Legfeljebb azon vitatkozhatunk, hogy kinek melyikük a kedvence.

Ön kit választana? Kıvanç Tatlıtuğ, Kıvanç Kasabalı, Engin Altan Düzyatan, Erkan Can vagy Güven Kıraç? Látta már kedvencének minden filmjét és sorozatát? Nem baj! Nézzen dokumentumfilmeket!

TARIM BİZİM GELECEĞİMİZ – A mezőgazdaság a mi jövőnk

Forrás: Kanal D tv csatorna

Kıvanç Tatlıtuğ szerepel kommentátorként ebben a páratlanul szép filmben, mely Anatólia végtelen tájait, gabonamezőit, vándorló nyájait, narancsültetvényeit, haltelepeit, modern mezőgazdasági üzemeit mutatja be. Úgy filmezték, hogy a néző láthassa Törökország tökéletes természeti adottságait. A készítők 1.500 termelőt látogattak meg, miközben 100.000 km utat tettek meg 3,5 éven keresztül. Céljuk, hogy megmutassák a múlt örökségét, és kedvet teremtsenek a fiataloknak arra, hogy ezt az életutat válasszák maguknak.

A színészről több cikket is olvashatnak a Türkinfó oldalain: ITT egy teljes életrajzot, ITT egy filmjének ajánlóját.

ŞEHİRDEN UZAKTA – Távol a várostól

Forrás: TRT Belgesel

Kıvanç Kasabalı minden egyes epizódban egy új tájegységet látogat meg Törökországon belül. Rögtön a bevezetőben bevallja: ha távol kellene élnie a várostól, nagyon sok mindent meg kellene tanulnia.

Az epizódokban természetesen látjuk a környezet szépségét, ám ráadásként sok melegszívű török emberrel ismerkedhetünk meg. A falusi emberek azt mutatják be hogyan és hol élnek, mit termelnek, mit főznek.

A színész Törökországban jól ismert sorozatsztár és modell. Először a Yaprak Dökümü sorozatban került képernyőre, az Ağlatan Dans és az Analar ve Anneler című produkciókban már főszerepet alakított. Legutóbbi szerepe a Yasak Elma sorozatban van, melyben a magyar nézők is megnézhetik.

KARAVANDA – Lakókocsiban

Forrás: beIN İZ tv csatorna

Ebben a sorozatban Erkan Can és Güven Kıraç utazgatnak Szalonikitől Lisszabonig, Budapesttől Bosznia-Hercegovináig, hogy elsőként a külföldi célpontokat említsük. Ám nem hagyják ki a török látnivalókat sem: Çeşme, Assos, Ayvalık, Bozcaada és így tovább.

Bemutatásként természetesen a budapesti epizódot hoztuk el Önöknek, és  láthatják, hogy a két utazó célja a legjobb, legkellemesebb dolgok kipróbálása.

A vidám páros egyik tagja Erkan Can az Aranypálma díjat először 1998-ben nyerte el a Gemide című filmmel. Több mint 40 film- és sorozatszerep köthető a nevéhez. Közel húsz színdarabban is játszott. A magyar nézők legutóbb a Çarpışma sorozat rendőrfőnökeként láthatták. A másik utazó Güven Kıraç is több mint 20 filmben, 20 sorozatban, illetve 13 színdarabban játszott, sok esetben mostani útitársával együtt.

SEN DE TANIK OL – Te is légy tanúja

Forrás: TRT Belgesel

Engin Altan Düzyatan így kezdi a bevezetőt: „A fekete földrész hosszú ideje áll szemben egy óriási veszéllyel. Afrika minden táján előfordul, hogy egy csésze tiszta vízért napokig sétálnak az emberek a vadonban. Most egy hosszú útra indulunk, hogy meghalljuk Afrika hangját. Célom, hogy lefotózzam a természet csodáit miközben megismerjük az ott lakó emberek életét.”

Ha megnézik a sorozatot, megismerhetnek több tájegységet és törzset, továbbá Afrika állatait, például a zsiráfokat, elefántokat, oroszlánokat. A filmkészítők az Afrikát érintő problémákat – mint például a vízhiány és a tiltott vadászatok –  is bemutatják. Mindemellett belekóstolhatnak egy természetfotós munkájába, mely végtelen türelmet és kitartást kíván. Lenyűgöző a hangulat, melyet a színész nyugalmával, és mély hangján megszólaló történeteivel teremt.

Engin Altan Düzyatan nem csak jól ismert színész, hanem fotósszenvedélyéről is híres. Az útja során készült fényképeket kiállítás formájában is láthatták az érdeklődők. Szép válogatást láthatnak a képekből a színész honalapján.

A színész Magyarországon talán a Diriliş Ertuğrul főszerepében a legismertebb, hiszen közel 5 évig alakította Ertuğrul Bey figuráját. Van azonban 17 mozifilmje és további 30 sorozatszerepe is.

Erdem Éva – Türkinfo