MEGVESSZÜK GYŐRT ÉS BÁSTYÁJA MIENK – A végvár törökkori ostromai

Kép forrása: facebook

1598. március 28-áról 29-re virradóan foglalták vissza a Pálffy Miklós és Adolf von Schwarzenberg vezette császári-királyi csapatok Győrt a töröktől. Bravúros rajtaütés keretében a Fehérvári-kaput petárdával berobbantva törtek be a városba és arattak fényes diadalt.

Győr stratégiai szerepe a Mohács utáni időkben értékelődött fel és lett a magyar végvárrendszer legnagyobb erődítménye, amely az osztrák tartományokat, Bécs városát és így a keresztény nyugatot védelmezte. Ezért is mondták a Bécs és az egész kereszténység védőbástyájának.
Itáliai mesterek dolgoztak a várépítkezésen, korszerű olasz rendszerű erődöt kiépítve.

1594-ben elfoglalták a törökök, de alig 4 év múlva visszafoglalták a keresztény csapatok. európai hírű diadal volt ez, számtalan röplap vitte hírét a kontinensen, az ostrom képi ábrázolásainak se szeri se száma. A császári udvar számos műalkotást, festményeket, emlékérmeket rendelt meg a győzelem propagálására.

A győriek az elmúlt századokban folyamatosan ápolták a visszafoglalás és a győri hősök, Pálffy és Schwarzenberg emlékét. Több mint 250 éven keresztül a visszafoglalás napján egyházi körmenetet tartottak, amelyben felvonultatták a két hős portréját is. E festmények ma is megvannak. A 19. század végén merült fel egy köztéri szobor állításának ötlete, amely végül 1998-ban valósult meg. A városháza közgyűlési termét is díszíti egy monumentális festmény, amely a visszafoglalást ábrázolja, Steiner Antal 1954-es alkotása. A legújabb emlékmű pedig 2021-ben készült a városháza elé: az győzelem örömére Alsó- és Felső-Ausztriában állított győri keresztek (Raaber Kreuz) mintájára készült monumentum. Felirata: SAG GOTT DEM HERRN LOB UND DANK/DAS RAAB IST GEKOMMEN IN DEN CHRISTEN HAND” – Mondj Istennek dicséretet és hálát, hogy visszaadta a keresztényeknek Győr várát.
Az 1598-as visszafoglalással írta be magát Győr Európa történetébe.

A kiállítás reprezentatív darabjai: Pálffy Miklós vértje, 16. századi petárda, korabeli fegyverek, a győri hősök festményportréi.

A tárlat megtekinthető: 2024. március 3-ig

Nyitvatartási idő: kedd-vasárnap 10.00-18.00 óra

Forrás: facebook