Komédia vagy tragédia, ha török sógornőm van?

Már láttuk moziban, majd megjelent a Netflixen, így újra-újra megnézzük az év vígjátékát, a Eltilerin Savaşıt (Sógornők háborúja). A főszereplők természetesen a sógornők: Sultan és Gizem. Egyikük a családba első menyasszonyként érkező lány, az idősebb fiú felesége. Másikuk a fiatal fiútestvér felesége, a családba másodikként érkező új menyasszony. Kettejük csatája egy végtelenül komikus film.

Kinek kötelező megnézni?

Annak mindenképpen, aki török férfihez menne feleségül, és a férjjelöltnek van lánytestvére és/vagy fiútestvére feleséggel, azaz leendő sógornővel. Továbbá annak is, aki szeretne belelátni egy török család hétköznapjaiba.

Mit csinálnak azok a török nők, akik nem dolgoznak, csak imádott férjeiket várják haza? Láthatjuk a bevásárlás, a szomszédolás, az anyóslátogatás, az anyós-após vacsorával való vendéglátásának történetét. Ízelítőt kaphatunk továbbá a török lakások berendezéséből, a vendéglátási szokásokból, a kerület életéből.

Vigyázat! Ne vegyünk mindent túl komolyan!

A filmben Gupse Özay alakítja Sultant, az idősebb sógornőt. A színésznő 1984-ben született Izmirben. A bámulatos átalakulásokra képes, tehetséges színésznő nemcsak szerepel a filmekben, hanem írja is azokat. Amíg a gyerekeim fel nem hívták a figyelmemet arra, hogy egy-egy filmben ő játszik, nem is vettem észre, hogy ugyanaz a színésznő, ugyanis egészen máshogyan néz ki, máshogyan beszél a különböző alkotásokban. Egyikben csúnya, szerencsétlen és kissé butácska barna lány, a másikban szőke díva.

Karrierje elején reklámokat és sorozatok forgatókönyvét írta. Először a Yalan Dünya című sorozatban Nurhayat szerepében állt a kamera elé. 2014-ben készült az első Deliha filmje, melyet egy második epizód is követett. Szintén ő maga írta és alakította a Görümce film főszerepét.

Az új menyasszony alakítója Merve Dizdar, aki mostanában tűnik fel egyre több szerepben. Az egyetemen dráma szakon végzett, színházban rendszeresen szerepel, többek között az Arany pillangó-díjas Alice musicalban. A TRT gyermekműsoriban is képernyőn volt, majd később sorozatokban, filmekben is feltűnt. A magyar nézők talán a Vatanım Sensin nagy sikerű sorozatban láthatták, első mozis szerepe 2011-ben a Bir Ses Böler Geceyi című filmben volt. Legutóbb pedig a hatalmas sikerrel vetített Mucize doktor (Csodadoktor) sorozat egyik orvosának szerepében láthattuk.

Ne hagyjuk ki a többi szereplőt sem! Igaz, ők csak asszisztálnak a két nő kalandjaihoz, ám ez nem jelenti azt, hogy nélkülük működne a történet. Ferit Aktuğ és Uraz Kaygılaroğlu a két férj, Füsun Demirel a bájos anyós, Hülya Duyar pedig az a szomszédasszony, akinek köszönhető, hogy a háború nem fajult el teljesen.

Mindenképpen szót ejtettem volna a cikkben arról, hogy a főszereplő és forgatókönyv író Gupse Özaynak ki a párja. Micsoda véletlen! Mikor a cikk írásába fogtam, és rákerestem a szereplőkre, hogy pontos információkat írhassak le, azonnal egy friss hír került a lap tetejére: 1 nappal korábban házasodott össze Barış Arduç színésszel. Barış Arduç – aki rendszeresen áll a legszebb török férfiszínészek dobogóján – sokak kedvence lett a Kiralık Aşk sorozatban.

A hír szerint 6 éve alkotnak egy párt, 3 éve történt a lánykérés, ám olyan elfoglaltak voltak – hol egyikük, hol másikuk forgatott – hogy az esküvőre soha nem jutott idő. Most egy Çeşmében töltött nyaralás során, két barátjuk jelenlétében – akik egyben a tanuk is voltak –  hivatalosan is összekötötték életüket.

forrás: hurriyet.com.tr

Azt kívánjuk, hogy legyenek boldogok és ne álljon útjukba se anyós, se lánytestvér, se sógornő!

Erdem Éva – Türkinfo