Isztambul Filmfesztivál, egy vetítésre már elmentünk

Egy kedves bafinal_cutrátnőm hívta fel rá a figyelmem, hogy az idei 32. Isztambul Filmfesztiválon játszanak egy magyar filmet is, Pálfi György rendezésében a Final Cut – Hölgyeim és Uraim címűt. A sztorit elolvasva gyorsan kedvet kaptunk hozzá és bevallom, nem bántuk meg, nagyon érdekes filmről van szó.

A rendező egy kocka saját filmet sem forgatott, hanem több mint 200 külföldi és magyar film felhasználásával vágta össze a történetet, szerintem zseniálisan. A filmkockák gyorsan pörögnek, a jelenetekben ismerős színészek és filmek köszönnek vissza. A végére elénk tárul egy tipikus történet, hogy milyenek is vagyunk mi nők, illetve milyenek a férfiak, ha összekerülünk és közös úton indulunk el. Meglepő volt szembesülni azzal, hogy a filmkészítők mennyi klisével élnek a filmjeikben, nem véletlen, hisz talán mi magunk is kismillió klisét alkalmazva alakítjuk a párkapcsolatainkat.

Nem vártuk, de a Kadıköyben található mozi szinte csordultig volt, bár egy ekkora városban nem nehéz annyi filmkedvelőt összehozni, hogy a vetítések telt házasak legyenek. Aki egy különleges csemegére vágyik, annak mindenképpen ajánlom, az IMDb-n olvashattok róla többet.

2013-04-05

K. Tengeri Dalma