Isztambul egyik békés városrésze, Kuzguncuk

Forrás: commons.wikimedia.org

Kuzguncuk történelmének, építészetének, kávézóinak és csokoládéboltjainak köszönhetően az isztambuliak és a turisták egyik új kedvenc városrésze.

Bár Kuzguncuk egyike a Boszporusz menti szerény városrészeknek, mégis fontos szerepet tölt be az isztambuliak életében. Ezen a területen évszázadokig zsidók, görögök, örmények és törökök éltek egymás mellett, ennek bizonyítékai az itt található zsinagógák, templomok és mecsetek, melyek békésen megférnek egymás mellett.

Kuzguncuk, azaz a „kis holló” törökül, Üsküdar kerületben található, a Boszporusz-híd lábánál. Napjainkban még mindig élnek a hagyományok, az itteni kis boltok a 19. századi Isztambult idézik. Kuzguncuk fő utcáján, az İcadiye utcán számos üzlet, pékség található, nem is beszélve a kávézókról, éttermekről, amelyeket feltétlenül fel kell keresnie annak, aki ide ellátogat.

A történelem szerelmeseinek

Azoknak, akiket érdekel Kuzguncuk történelme, hoztunk néhány tippet, hogy mit érdemes megnézni.

Ahogy korábban már szó volt róla, Kuzguncukban évszázadokig több etnikai csoport élt együtt. Ahogy végigsétálunk a főutcán, két történelmi látnivalóval is megismerkedhetünk. Az egyik a Beth Ya’kov zsinagóga, mely 1878-ban épült és ez az egyetlen a városrészben, amely még ma is működik. Felkeresni azonban csak hétvégén lehet, egyébként zárva van.

A másik pedig a Hagios Panteleimon templom, amely 1831-ben épült egy, a Jusztiniánusz császár idején, 550-ben emelt templom helyén. Ez a legrégebbi templom Isztambulban, amelyet a mai napig használnak. Különleges az építészeti kialakítása és egy harangtornya is van, melyet csak később, 1911-ben építettek hozzá.

Kuzguncukban található a legnagyobb zsidó temető, mely a 15-16. századból származik, a sírköveken héber és latin feliratok is olvashatók.

Szintén itt áll a híres Abdülmecid Efendi Köşk kúria, mely az 1800-as években vadászháznak épült. A neoottomán stílusú épület Abdülmecid Efendi (II. Abdülhamit szultán rokona) háza lett, miután a szultán kiűzte őt a palotából és megtiltotta neki, hogy Isztambulba visszatérjen. Az épületet körülvevő kert ma a Yapı Kredi Bank tulajdonában van.

A Boszporusztól jobbra találjuk az Üryanizade mecsetet, amely 1860-ban egy kis imateremnek épült. Később alakították át mecsetté, melynek faminaretje nagyon híres.

Az örmény Surp Krikor Lusavoriç templom pedig 1861-ben épült.

Könyvmolyoknak és kávéfüggőknek

Az İcadiye utcában található a különleges építészeti megoldással készült Nail könyvesbolt, mely a könyvmolyok és a kávéimádók kedvenc helye. Miután megvettük a nekünk tetsző könyvet és kikértük a kávénkat, menjünk fel az épület legfelső emeletére, üljünk le az egyik nagy ablak mellett és itt fogyasszuk el azt. Ebben a könyvesboltban gyakran tartanak irodalmi beszélgetéseket. Az érdeklődők a  Kuzguncuk Mahallesi, İcadiye Caddesi, No: 32, Üsküdar/Istanbul címen találják meg.

A házikoszt kedvelőinek

Kuzguncuk házias ételeket árusító éttermeiről is híres. Szintén a főutcán találhatjuk meg a Masum Kitchen nevű éttermet, mely a vegetáriánusok és az egészségesen étkezők paradicsoma. A vegán ételek mellett cukormentes édességek, gluténmentes ételek és  gyógyteák is kaphatók itt.

Az étterem címe: Kuzguncuk Mahallesi, İcadiye Caddesi, No: 21/1, Üsküdar/Istanbul.

És az édesszájúakról se feledkezzünk meg!

A Chocolatier Aziz Bey egy egyszerű édességbolt, ahol minden évszakban megtalálhatjuk a nekünk tetsző finomságot. Télen a forrócsoki-variációk, míg nyáron a jeges csoki, a szezonális gyümölcsök és a finomabbnál finomabb csokoládés desszertek várják a betévedőket. A vásárlók maguk választhatják ki, milyen ízesítésű (levendula, fahéj, bors, citrom, mogyoró, pisztácia, kávé, mandula vagy áfonya) italt szeretnének fogyasztani.

A bolt címe: Kuzguncuk Mahallesi, İcadiye Caddesi, No: 56/A, Üsküdar/Istanbul

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo